Kam v Česko na talíři zamíří jeho „pojízdná kuchyně“ nejdříve? Na skoro pohádkovou hrusickou Ladovu náves. Uvidíme, jak si můžeme doma udělat selskou paštiku z vepřového masa a jater s rakytníkovým džemem a karamelizovanou cibulkou.
Paštika se dělá ze syrového bůčku a vepřových jater. Maso dvakrát umeleme, v kutru nebo hnětači je osolíme a opepříme, přidáme tři vajíčka a přisypeme sušené mléko, které dobře váže a ještě hmotu zjemní. Přidáme panáčka šery a koňaku, trochu 31% smetany a ochutnáme. Nesmíme přesolit! Ještě přidáme na čtverečky nakrájené syrové sádlo kvůli mozaice a hmotu uložíme na vrstvu syrového sádla do sklenic.
V nich paštiku dvě hodiny vaříme ve vodní lázni. Podáváme s nasucho připravenou topinkou jemně potřenou česnekem, vylepšenou glazovanou šalotkou, zkaramelizovanou na cukru a koňaku. Podle potřeby dochutíme bylinkami. Servírujeme s džemem z rakytníku, což je bobulovina původem z Ruska, která obsahuje hodně vitaminu C a A a rychle proniká na naše stoly.
Jaké suroviny donesli obyvatelé Hrusic?
Vajíčka, velkou cuketu, rajčata a dýni ze zahrádky. Jedna paní dokonce upekla perníkovou chaloupku. Dostala za ni paštiku, která prý v chladu docela dlouho vydrží. Z místních surovin Jaroslav Sapík udělá bleskovou restovanou zeleninu. Na olivovém oleji opeče pokrájenou cuketu (i se slupkou) a plátečky česneku. Osolí, ocukruje a přidá nakrájená rajčata, která pustí trochu šťávy. Za pár minut máme výbornou a zdravou přílohu například k vařenému hovězímu masu.
Komu ale uvaří hlavní recept pořadu Česko na talíři z vepřového masa, které je pro tento region typické? Nejmilejším štamgastům své restaurace – vždy skvěle naladěnému hereckému i manželskému páru Carmen Mayerové a Petru Kostkovi. Jak vidí Jaroslava Sapíka hostitelé z Klokočné? Jako pracanta, fachmana a kouzelného člověka. A když jim navíc uvaří Ladův kotlet, recept od pana starosty z Hrusic...
Potřebujeme 4 kotlety, 2 cibule, 200 g kysaného zelí, sádlo, dvě lžičky mouky, česnek a dobře zauzený špek. Na sádle uděláme cibulový základ, zaprášíme ho sladkou paprikou a téměř vzápětí zalijeme vodou. Česnek nakrájíme na jemné plátky, lehce osolíme a necháme zavařit.
Do asi 200 g prorostlejší kotlety uděláme ostrým nožem kapsu a naplníme ji dobře promíchanou směsí kyselého pokrájeného zelí, špeku, kmínu, trošky oleje a pokrájené cibule, špetky soli a pepře. Předtím ji vyložíme plátkem slaniny, vepřové bude mnohem šťavnatější. Kotlety spíchneme, opečeme na sádle, výpek zalijeme vodou. Maso přendáme do pekáče, zalijeme šťávou z masa a pečeme asi tři čtvrtě hodiny při 160 stupních. Ke konci ztlumíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Carmen Mayerová moc ráda jí a miluje českou kuchyni. Petr Kostka prý drží celý život diety, ale má rád indickou kuchyni, k níž se dostal náhodou, když si kdysi koupil knihu receptů. Carmen, jejíž předci pocházejí z Mallorky, má přirozeně kladný vztah i ke středomořské kuchyni, nejvíc ji však ocení čerstvou a na místě.
Tumbet z Mallorky pan Sapík nezná. Je to jednoduchý zeleninový předkrm.
Potřebujeme plátky syrových brambor a cuket, kostičky lilku, česneku a proužky barevných paprik. Na olivovém oleji zprudka osmažíme nejprve brambory a pak další zeleninu. Solíme až ke konci. Obracíme, mícháme.
A ještě je tu poslední recept, který je tak rychlý, že si ho diváci mohou udělat zároveň s Jaroslavem Sapíkem a Petrem Kostkou. Uvařte si s námi taliány s křenovou omáčkou.
Pozvolna prohřejeme taliány a necháme je táhnout asi deset minut v horké vodě. Na křenovou omáčku rozpustíme máslo a uděláme světlou jíšku. Stále mícháme, nesmí ztmavnout. Vlijeme smetanu na šlehání, přisolíme, pocukrujeme, opatrně přidáme lžíci octa a stále mícháme. Nakonec přisypeme nastrouhaný křen a dáme stranou. Dobrou rychlou večeři podáváme s pečivem nebo zbytkem knedlíku.
A na jaký společný recept se diváci mohou v Česko na talíři těšit příště?
Lívanečky z pohankové mouky s kozím sýrem, medem a ořechy. Kam se podíváme? Na Malou Skálu, do Smržovky a na chalupu k herečce a bylinkářce Ljubě Skořepové. Kdy a kde? V neděli v 18. 00 v Televizi Prima.
Česko na talíři již tuto neděli 30.10 v 18.00 na TV PRIMA
Zdroj: Prima
Vendi V.
ChytráŽena.cz