Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 04.12. 2024
Dnes má svátek Barbora
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Objevte příběhy teplých nápojů z celého světa

16. 02. 2024 | Kultura
Vychutnejte si rozmanitost horkých nápojů, které vás příjemně zahřejí v nepříznivých chladných dnech. Jejich původ sahá daleko do historie a vážou se k nim různé zajímavé příběhy. Každý nápoj přináší jedinečné chutě, vůně a způsoby přípravy, odrážející různorodost kultur a tradic. Vydejte se na cestu časem napříč kontinenty díky šálku dobrého čaje, punče nebo grogu.

Zahřejte se nápojem bohů 

 
Horká čokoláda v sobě skrývá historii sahající až do doby dávného Mexika. Mayové tam zhruba okolo roku 1500 př. n. l. začali vyrábět tzv. „hořkou vodu“ tím, že smíchali drcené kakaové boby s vodou, kukuřičnou moukou a chilli papričkami. Tento recept se přechoval až k Aztékům, kteří horkou čokoládu považovali za známku bohatství a začali ji přezdívat „nápoj bohů“. Tehdy byla čokoláda konzumována v hořké podobě s kořením, jako je chilli, skořice nebo vanilka. 

S příchodem španělských dobyvatelů se recept dostal do Evropy, kde se stal favoritem mezi šlechtou. Postupně se začaly přidávat cukr a smetana, což zmírnilo její původně hořkou chuť. Dnes se k ní nejčastěji dostaneme v podobě kakaového prášku, který smícháme s horkou vodou či mlékem. Pro bohatší nápoj a zajímavější chutě přidejte kousek kvalitní čokolády, karamel nebo se inspirujte u Aztéků skořicí, vanilkou a chilli papričkami. Pro ty, kteří chtějí experimentovat o něco víc, přidejte mátu či levanduli.

Čajová tradice vzniklá z rozmaru anglické vévodkyně


Tradici pití černého čaje, konkrétně tzv. „čaj o páté“ si spojujeme s Anglií. Tento zvyk pochází z roku 1840, kdy bylo mezi smetánkou obvyklé servírovat jen lehký oběd a večeřet až kolem osmé hodiny. Vévodkyně Anna z Bedfordu přemýšlela, jak zaplnit dlouhý odpolední čas, při kterém často pociťovala pocit hladu a přišla s nápadem servírovat v tuto dobu čaj doplněný lehkým občerstvením. Později začala k této příjemné odpolední svačině zvát i své přítelkyně a nabídku rozšířila o různé sendviče a sušenky. Vrcholem celého setkání však zůstával čaj, který ostatním dámám rozlévala sama paní domu. Z této sešlosti se brzy stala módní záležitost oblíbená mezi lidmi z vyšší společnosti. Nemusíte mít svou vlastní „Tea Lady“, jak se tehdy říkalo hosteskám, které měly za úkol čaj s občerstvením roznášet, abyste si svůj odpolední šálek vychutnali.

Rozmanitost punče nezná hranic


Nápoj, který má kořeny až v daleké Indii a díky britským kolonistům se v 17. století rozšířil po celém světě je punč. Jeho hindský název panča představuje pět ingrediencí, ze kterých se tento nápoj původně tvořil - alkohol, citrusové šťávy, cukr, voda nebo čaj a koření. Dnes se jeho receptura napříč kontinenty liší. V Německu je dělaný ze směsi několika ovocných šťáv a lihoviny či vína. V Mexiku se nazývá bláznivou vodou a vlastně není divu, neboť základ tvoří fermentovaná cukrová třtina společně s tequillou, nebo mezcalem. Doplněn je tzv. aqua fresca, což je nealkoholický nápoj z ovoce, vody a obilovin. U nás je typické punč připravit z čaje, červeného anebo bílého vína, panáka alkoholu, ovoce, koření a cukru.

Grog k nám doplul z 18. století


Při cestování mezi kontinenty po moři si námořníci často dopřávali čistý rum jako součást denního přídělu. Měl za úkol je zahřát a uvolnit v chladných zimních dnech. Stal se ale oblíbeným společníkem do takové míry, že to přinášelo více škody než užitku, a posádka byla často opilá a nedisciplinovaná. Příběh z roku 1740 pojednává o posádce Royal Navy, kde anglický viceadmirál Edward Vernon přišel s inovativním řešením a naředil rum horkou vodou. Vzhledem k tomu, že Vernon nosíval pláštěnku vyrobenou z grogénu, dostal přezdívku "Old Grog", která se přenesla i na samotný nápoj. Tak vznikl Grog - teplý nápoj s rumem, který si postupně našel cestu i k civilistům. Od 19. století byl pod tímto názvem známý i v Německu, odkud se rozšířil dále do světa.


Zdroj, foto: Lipton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !