Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 08.10. 2024
Dnes má svátek Věra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Obrazy Pavla Dvořáka

15. 02. 2021 | Kultura

Galerie 9 uspořádala v roce 2020 výstavu s názvem „PAVEL DVOŘÁK – RUB A LÍC /obrazy – výběr z tvorby/“. Tím záměrně upozornila na životní jubileum výtvarníka Pavla Dvořáka, který slavil osmdesáté narozeniny. 

Vybrané obrazy byly průřezem celé autorovy tvorby od 70. let až do současnosti. Na výstavě jsme si mohli prohlédnout krásné obrazy namalované v Praze, konkrétně na Malé Straně a Starém Městě, dále pak obrazy vytvořené na Vysočině. Květinová zátiší, jež jsou trvalou součástí tvorby, byla vystavena v dalším prostoru společně s abstraktními díly. Nefigurativní, abstraktní malbě se Pavel Dvořák věnuje pro zpestření své výtvarné činnosti a signuje ji jako „Jech“.

Na vernisáži jubilant Pavel Dvořák uvedl:  „Vzhledem k tomu, že je to výstava k mému výročí, tak jsem udělal výběr z celé tvorby. Maluji převážně pražské motivy, jsem zatížený na noční pohledy, protože jsou takové romantičtější. Pražské motivy, to inspiruje každého, protože Praha je krásná hlavně za noci…Pocházím z Vysočiny, takže krajiny. Tam zas mám v oblibě zimní motivy. Mám na Želivce chatu, takže tam beru také motivy, pohledy…

Abstrakce dělám od určité doby, abych si to taky zkusil. Snažím se, aby to bylo něco trochu originálnějšího. Víceméně je to plastická záležitost, udělám si podklad plastický, který se vytvrzuje skoro rok, a pak do toho jdu teprve barvami.“

Pavel Dvořák se narodil 6. srpna 1940 v Humpolci. Žije a pracuje v Praze.  Absolvoval JSŠ - Jedenáctiletou střední školu, ale ve studiu na vysoké škole výtvarného směru za minulého režimu pokračovat nesměl. Po maturitě na JSŠ tedy pokračoval ve studiu na Střední průmyslové škole strojnické v Praze. Po studiu nastoupil do pražského podniku ČKD, kde se uplatnil jako konstruktér turbokompresorů.

Podle jeho konstrukčních návrhů vyrobené turbokompresory dosud pracují ve všech našich i slovenských jaderných elektrárnách. V 70. letech se stal členem výtvarného klubu ČKD Praha.

Pavel Dvořák vystudoval strojařinu, ale svého snu malovat se nevzdal. Soustavně se vzdělával, ve studiu mu velmi pomohl např. akademický malíř František Šesták – studie krajina a zátiší, a akademický malíř Jaroslav Horálek – studie figura, akt

Akty na autorových výstavách jsou vystavovány výjimečně, kdo je zhlédl, ocenil, s jakou bravurou si osvojil figurální malbu.

Pavel Dvořák se stal uznávaným výtvarníkem.  Vystavoval mnohokrát samostatně a zúčastnil se více než stovky společných výstav v Praze, Berlíně a v mnoha menších městech naší a Slovenské republiky.

Jeho díla jsou zastoupena i v soukromých sbírkách v Anglii, Austrálii, Holandsku, Izraeli, Japonsku, Kanadě, Německu, Norsku, Rusku, Řecku, USA, ve Francii, Slovenské republice, Slovinsku, Švýcarsku, na Kubě a Tchaj-wanu a v dalších.
Je uveden ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců 1950 – 1998, v knize Humpolec v zrcadle času 2012, v Encyklopedii osobnosti České a Slovenské republiky 2019.
Je zakládajícím členem Sdružení výtvarníků České republiky, ve kterém je od roku 1995 členem hlavního výboru Sdružení výtvarníků ČR.

Uslyšíte-li o uspořádání výstavy výtvarníka Pavla Dvořáka, určitě si najděte čas.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Obrazy Pavla Dvořáka:

Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
Obrazy Pavla Dvořáka
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné obrazy, díky za foto
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles