Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.01. 2025
Dnes má svátek Vladislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Omládněte s pórkem

15. 05. 2013 | Krása

Dnes snad už neexistuje žádná domácnost, která by neznala a v kuchyni nepoužívala pórek. Tato cibulová zelenina z čeledi česnekovitých má podobné využití jako cibule a jak jsem se dozvěděla nedávno, její správný název je pór (latinsky Allium porrum) - vžitý je ale pórek. Existuje více druhů, které se liší svým stupněm štiplavosti (obsahem sirných silic), křehkostí i vůní.

Pórek a jeho příznivý vliv na zdraví znali lidé údajně už v antickém Římě. Například císař Nero, který se považoval za skvělého řečníka a pěvce, této zelenině tak propadl, že získal přezdívku pórkožrout. Věřil totiž tomu, že mu pórek posiluje hlasivky. Staří Egypťané pór jedli spolu s chlebovými plackami a svou oblibu si získal i v Persii.

omládněte s pórkemPoužití pórku v kuchyni:

Pórek je tvořen bílou cibulkou (což je podzemní část rostliny) a pevně držícími zelenými listy. Při přípravě jídla se využívají bílé i zelené části. V zelených částech je více vitamínů než v části bílé. Chuťově je pórek o něco jemnější než jeho příbuzní cibule a česnek. Jako součást polévkové zeleniny zjemňuje polévky, přidává se do dušených jídel, do salátů, dobrý je také zapékaný. Dá se využít pro všechny kuchyňské úpravy. Po jídle ale může někomu způsobovat nadýmání stejně jako cibule; zvlášť přehnojený pórek silně nadýmá.  Na našem trhu pórek bez problémů pořídíme po celý rok, ale nejlahodnější odrůdy můžeme koupit právě nyní, na jaře.

Před použitím pór nemáčíme ve vodě, aby se zabránilo ztrátám živin. Nejlepší je odstranit vnější listy, pórek podélně rozkrojit a pod studenou tekoucí vodou krátce opláchnout. Občas bychom ho měli konzumovat syrový, nadrobno nakrájený, protože tak zůstane zachovaná cenná kyselina listová a vitamin C, které jinak var ničí. Pozor si ale dejte v případě, že máte citlivý žaludek nebo sklony k nadýmání.

Význam pórku pro zdraví:

Tato zelenina obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek:

- je kvalitním zdrojem vitaminu C, dále obsahuje niacin a další vitaminy skupiny B, vitamin K a nebo třeba kyselinu listovou

- z minerálů můžeme jmenovat například železo, draslík, vápník, hořčík, mangan, zinek

- co se týká dalších látek, mezi ně patří vláknina nebo aliciny (sirné silice). Právě éterické oleje s obsahem síry dodávají pórku jeho charakteristickou, štiplavou aromatickou chuť. Sirné silice působí proti bakteriím a proti trombóze, snižují hladinu cholesterolu, spolu s vlákninou povzbuzují trávení a celkově posilují náš imunitní systém.  

Vitamin C obzvláště v zimním období chrání před infekcemi. Kyselina listová je nezbytná hlavně v těhotenství, kdy je rozhodující pro růst a vývoj plodu. Draslík urychluje činnost ledvin a podporuje tak vylučování přebytečné vody z organismu, což prospívá zejména revmatikům a lidem trpícím dnou. Zinek má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a kůže.

Pórek podporuje prokrvení organismu, pomáhá bránit vzniku a rozvoji křečových žil, diabetikům pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a jeho konzumace je prospěšná také při zácpě.

Pórek obsahuje jen kolem 25 cal na 100 g, proto je vhodný také jako dietní potravina.

O pozitivních účincích pórku (ať preventivních, nebo léčivých) na naše zdraví se nedá pochybovat. Pórek na naše tělo působí jako vnitřní omlazovací kúra. A kdo z nás by nechtěl mládnout?

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vařím pórkovou polévku s krupicí a vajíčkem, dáváme pórek také do "číny". Máme ho celkem rádi.
Obrázek uživatelky
profil
Existuje domacnost, kde se nepouziva porek - mojeSmajlík nemam porek rada.
pekne napsane
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles