Čokoláda je elixírem zdraví
Původní obyvatelé Jižní Ameriky, Mayové, využívali kakaovník už před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř nebo kůru magnolie).
Cukrem začali sladit až v 16. století Španělé. V dřívějších dobách stačilo kakaovou pastu smíchat s vodou, mletou kukuřicí, pepřem a medem. Takto připravená tekutina se nepila, odebírala se pouze pěna z jejího povrchu. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.
Jak se vyznat v čokoládě?
Pravidlo, že chuť čokolády s vyšším podílem kakaa je více hořká, neplatí vždy. Její chuť ovlivňuje několik faktorů: pěstovaná odrůda, kvalita a kyselost půdy, nadmořská výška, postup fermentace či pražení. Pro kvalitu čokolády je rozhodující druh kakaových bobů a země původu. Na obalu oblíbené tabulky čokolády najdete například:
Criollo – nejlepší boby pocházející z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru,
Forastero – kakaovníky z amazonské nížiny,
Trinitaria – boby původem z karibského ostrova Trinidad.
Je-li čokoláda vyrobena z kakaových bobů z jednoho regionu, farmy či plantáže, nazývá se Single Origin.
Jak na čokoládovou degustaci?
Otevřít, přičichnout a poválet v ústech. Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Máte pravdu. Čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. „Čokoprofíci“ dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.
A jak tedy správně degustovat?
1. Ulomte kostičku dost velkou na to, abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky.
2. Úlomky otřete o sebe, ať se uvolní nezaměnitelné pronikavé kakaové aroma.
3. Přičichněte si a pak vložte kousky čokolády do úst.
4. Nic nekousejte ani nepřežvykujte. Nechte čokoládu, aby se jemně rozplynula na jazyku.
Zdroj, foto: Baileys