-Komerční sdělení-
O skvělých účincích antioxidantů při boji s volnými radikály se dnes píše všude. Ale co přesně jsou ty antioxidanty a volné radikály? A jaké jsou opravdu nejlepší zdroje antioxidantů?
Co jsou to volné radikály?
Volné radikály jsou vysoce reaktivní chemikálie, které mají schopnost poškodit buňky. Vznikají v případě, kdy atom nebo molekula získá či naopak ztratí elektron, díky čemuž se počet elektronů změní ze sudého na lichý. Volné radikály vznikají přirozeně v těle a hrají významnou roli v mnoha buněčných procesech. V případě, kdy ale začne docházet k jejich vysoké koncentraci, mohou se stát pro lidské tělo stát velmi nebezpečnými. Volné radikály můžou začít napadat zdravé buňky, včetně jejich DNA. Toto může mít značný vliv na rychlejší stárnutí, vznik rakoviny či jiných závažných nemocí jako je Parkinsonova nemoc či onemocnění srdce.Co jsou antioxidanty?
Antioxidanty jsou látky, které působí na volné radikály, mají schopnost je neutralizovat a tím jim bráni v poškozování zdravých buněk. Tělo samo vytváří některé antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Těmto antioxidantům se říká endogenní neboli vnitřní. Tělo každopádně potřebuje i exogenní (vnější) zdroje antixodiantů, které přijímáme zejména potravou. A jakých je pět nejlepších zdrojů antioxidantů?a) lesní plody
Mnoho skvělých zdrojů antioxidantů si můžete nasbírat jen tak v lese. Mezi nejzdravější bobulky patří lesní borůvky (tedy opravdu ty lesní, ne uměle pěstované), maliny, ostružiny či bezinky. Když byste si zajeli trošku více na sever, tak byste v lesích narazili na báječné horské brusinky či severo-americké brusinky. Mezi více exotické bobulky plné antioxidantů pak patří rakytník, goji či acai. Lesní ovoce si v dnešní době můžete vychutnat nejenom čerstvé, ale mimo sezónu pak i sušené, rozdrcené na jemný prášek či v koncentrovaných šťávách.
b) čokoláda
Určitě Vás potěší, že jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů je čokoláda! Už žádné výčitky svědomí při mlsání, tedy pokud máte rádi čokoládu s hodně vysokým obsahem kakaa. Čím více procent kakaa čokoláda má, tím více antioxidantů Vám dodá. Příště si tedy kupte raději 70 % čokoládu, která je lepší nejenom díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, ale navíc Vašemu tělu dodá i méně tuku a cukru než ta mléčná.
c) koření
Koření, zvláště pak hřebíček, oregáno, rozmarýn, kurkuma, tymián, skořice či vanilka patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů. Bohužel byste ho museli sníst opravdu velké množství, aby Vaše tělo tuto mega porci antioxidantů získalo.
d) ořechy
Ořechy dodají Vašemu tělu nejenom velkou dávku antioxidantů, ale též bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Nejvyšší obsah antioxidantů mají pekanové, vlašské a lískové ořechy, pistácie a mandle.
e) luštěniny
Červené a černé fazole by měly být vzhledem k svému obsahu zdraví prospěšných látek častou součástí Vašeho jídelního lístku. Velkou dávku antioxidantů obsahují též sojové boby či čočka.
Zdroj: Biokia CZ