Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 11.10. 2024
Dnes má svátek Andrej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pivní putování: Pojizeří

26. 09. 2019 | Televizní tipy
MUDr. Zdeněk Susa a Matěj Ruppert hledají souvislosti – skutečné či pravděpodobné – piva a významných osobností nejen českých dějin a kultury. Režie pořadu Pivní putování: Pojizeří P. Krejčí (Premiéra)

Dvanáctidílný dokumentární seriál o putování za českým národním nápojem z pera a úst znalce piva, jeho historie i kulturních souvislostí, MUDr. Zdeňka Susy, který spolu se zpěvákem Matějem Ruppertem navštěvuje řadu zajímavých pivovarů v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

V pořadu Pivní putování: Pojizeří navštívíme pivovary Klášter, Svijany, Malý Rohozec a Podkováň. Z pivovarské technologie prozkoumáme varnu a její čtyři nádoby, které mají tradiční jména odvozená od jejich funkce. Vysvětlíme si, jak vaření piva zvládají malé pivovary, které mívají nádoby jen dvě. Z významných osobností připomeneme Václava Budovce z Budova, pána na Pivní putováníKlášteře, a Jáchyma Ondřeje Šlika, pána na Svijanech. Budeme diskutovat o tom, zda jejich časté pobývání v těchto pivovarech mohlo zapříčinit jejich další osud. S Karlem Hynkem Máchou projdeme nejen Český ráj, ale i Kokořínský důl a budeme uvažovat o tom, proč se na svých toulkách opakovaně zastavoval v klášterském pivovaru.

Odpověď najdeme v jednom dopisu jeho příteli a spolupoutníkovi Eduardu Hindlovi. S Máchou navštívíme i jeho spolužáka Karla Jaromíra Erbena v Miletíně a připomeneme si, jaký vztah k pivu prozrazují české národní písně a říkadla z Erbenovy sbírky. Z pivovarníků zmíníme s úctou dynastii Kratochvílů ve Svijanech i šlechtice Ungra v Malém Rohozci. S úctou vzpomeneme hostinské ze široké oblasti Podkrkonoší a Českého ráje, kteří se spojili, aby společně čelili útlaku pivovarníků. Pochválíme příznivý vliv malých dávek alkoholu na kardiovaskulární aparát.

Pivní putování: Pojizeří můžete sledovat 26. 9. 2019 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky