Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 31.01. 2025
Dnes má svátek Marika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohanka

3. 09. 2013 | Diety

Konzumace pohanky našemu organismu velmi prospívá. Například cévnímu systému. Ale nejen tomu...

Pohanka je plodina původně pocházející z Himalájí a Sibiře. Za své jméno vděčí kočovným kmenům Turků, kteří ji jako první zanesli do Evropy. Nejedná se o obilninu,  patří do stejného rodu jako například rebarbora. Její květenství je velmi dekorativní a často je užívána v sušené podobě do květinových vazeb.

Obecně známým faktem je, že konzumace pohanky je zdravá. Nejsme stádo oveček, tak si povíme, proč se pohanku naučit začlenit do rodinného jídelníčku.

Obecně je pohanka potravinou velmi bohatou na vlákninu a minerální soli. Je výborným zdrojem vápníku, fosforu, zinku a hořčíku. Obsahuje oproti  obilovinám velké procento vitamínů skupiny B, hlavně B1, B2, B3, B5 a B6 a vitamínu E. Pro velký obsah bílkovin a aminokyselin je potravinou vhodnou pro vegetariány. V této souvislosti se často mluví spíše o sóje, pohanka je však zdrojem bílkovin mnohem bohatším! Pokud ohodnotíme vaječný bílek 100 body za obsah bílkovin, vepřové maso jich obsahuje bodově 84, sója 68, zatímco pohanka 93!

rostlina - pohankaSvými až 30 procenty obsahu rozpustné vlákniny je ideální pro potlačení cholesterolu a civilizačních chorob, které s sebou jeho zvýšená hladina přináší.

Jednou z velikých předností pohanky je absence glutenu - lepku. Konzumace pohanky a pohankové mouky je tedy vhodnou alternativou pro lidi, které zdravotní komplikace nutí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu. V obchodech se zdravou výživou jsou k dostání například i pohankové těstoviny.

Konzumace pohanky je doporučována lidem snažícím se zhubnout na váze. Stimuluje totiž termogenezi a procesy v organismu vedoucí ke spalování uložených tukových zásob.

Poměrně známým faktem je, že pohanka obsahuje látku zvanou rutin. Tento flavonoid  je důležitý pro zdravé a pevné cévy. Omezuje nejrůznější krvácivé projevy, například gynekologické špinění mimo menstruační cyklus, zlepšuje stav hemoroidů, křečových žil. Má příznivý vliv na krvácení způsobené vysokým krevním tlakem u osob trpících hypertenzí a zlepšuje mikrocirkulaci u lidí s chronickou žilní nedostatečností.

Nové výzkumy dokonce slibně hovoří o vlivu pohanky na snižování hodnoty krevního cukru u diabetiků, díky látce zvané chiroinositol.

Jak s pohankou naložit v kuchyni?

Pohanku krátce povařte, nechejte pod pokličkou dojít a použijte jako zavářku do polévek nebo připravte chutnou pohankovou kaši sladkou či slanou. Lze ji přimíchat do zeleninových salátů. V době domácích pekáren by byl hřích nezkusit s ní obohatit domácí chlebík. Jelikož pohanka neobsahuje lepek, můžete z ní připravovat první kašičky svému miminku.

Zkrátka fantazii se meze nekladou, česká hospodyňka zajímající se o zdravý životní styl si se začleněním pohanky do jídelníčku zcela jistě velmi dobře a vynalézavě poradí. 

Cudovluc- čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já občas pohanku dávám do polívky,ale vyzkouším i tu kašiSmajlíkalespoň ji dovařím a koupím novouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám pohanku ráda, ale vařím ji málo, zapomínám na ni.Polepším se.
Obrázek uživatelky
profil
pohanku mám moc ráda a v kuchyni ji často používám - jako zavářku do polévek, na kaši (sladkou i slanou), jako rizoto, jako náplň do slaných koláčů a nedávno jsem zkoušela studený čočkovo-pohankový salát, moc dobré...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles