Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem

12. 06. 2022 | Knižní tipy
Název: Pohybový vývoj dítěte
s láskou a respektem
Fyzioterapeutky dětem
Autor: Kačírková Michaela, Rybová Zuzana
Datum vydání: 5 / 2022
Nakladatelství: Esence
Formát: 186 × 237 mm, 554 g
Počet stran: 168
Vazba: pevná
Cena: 319 Kč

Na dobrém začátku záleží! Cílem této knihy, sepsané dvěma fyzioterapeutkami a zároveň maminkami malých dětí, je srozumitelně, přehledně a prakticky provést rodiče pohybovým vývojem jejich děťátka v prvních třech letech života. Vysvětluje, co je dobré sledovat a proč, kdy už je vhodné navštívit odborníka, i to, jak mohou rodiče své děti v jednotlivých obdobích rozvíjet. Publikace zároveň usnadňuje orientaci v často nepřeberném množství dětských pomůcek, které dnešní trh nabízí, včetně pomoci s výběrem správného kočárku či nosítka a později i vhodné obuvi.

Ukázka z knihy Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem:


Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem„Osmero“, jak číst následující řádky

1. Každé dítě je jiné a má své tempo vývoje. Některé je rychlejší a jiné pomalejší. Je dobré hodnotit pohybový vývoj miminka s přihlédnutím k jeho celkovému zdravotnímu stavu a temperamentu a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na dědičnost.
2. Rychlost psychomotorického vývoje nic nevypovídá o budoucích schopnostech a inteligenci dítěte, důležitá je hlavně jeho kvalita. Vývoj dítěte není soutěž ani závod! Pokud se naučíte nesrovnávat svoje miminko s ostatními, vyhnete se zbytečným pochybnostem a zklamáním.
3. Jestliže se ve vývojových tabulkách uvádí, že se nějaká dovednost váže k určitému věku, znamená to, že by ji dítě mělo zvládat ideálně do ukončení daného období. Pokud má tedy dítě zvládnout pást koníky ve věku 3 měsíců, mělo by to umět v den, kdy mu jsou tři měsíce.
4. Věk, ke kterému řadíme jednotlivé dovednosti, je orientační a platí pro děti narozené v termínu vypočítaného porodu. Důležitější než konkrétní týden či měsíc je posloupnost, kvalita a symetrie nově naučených dovedností. Nicméně pokud se dítě výrazně odchyluje od vývojových tabulek, zaslouží si to vaši pozornost, případně návštěvu fyzioterapeuta.

5. Důležité také je pohyb dítěte posuzovat ve vztahu ke konkrétní situaci. Například když bude dítě na rozrušení reagovat neklidnými a trhanými pohyby, je to zcela přiměřené. Pokud však neumí plynulý a koordinovaný pohyb předvést ani ve chvílích pohodové hry, měli byste zpozornět.
6. Pokud děťátko právě prodělalo nějakou nemoc nebo bylo například čerstvě očkováno, znamená to pro něj určitou momentální zátěž, což se může odrazit i na jeho pohybovém projevu. Ani dospělý po nemoci nenaskočí do tréninku v plné kondici.
7. Všichni rodiče se snaží být pro své děti těmi nejlepšími, ale často si tak vytváří zbytečný tlak a stres. Nechtějte příliš po svém dítěti ani sami po sobě a dovolte sobě i svým dětem nebýt dokonalí.
8. Jestliže v knize píšeme „vyhledejte odborníka“, myslíme tím pediatra, neurologa, rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta se zaměřením na diagnostiku dětí od novorozeneckého věku. Rady na internetu a sociálních sítích jsou sice snadno dostupné, ale o jejich správnosti lze často pochybovat.

O autorkách knihy Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem:


Bc. MICHAELA KAČÍRKOVÁ

V roce 2013 úspěšně dokončila studium fyzioterapie na Západočeské univerzitě v Plzni. Chtěla se věnovat práci s dětmi, navázala tedy na tuto vizi a absolvovala dva nejuznávanější kurzy v oblasti dětské fyzioterapie. Nejprve kurz „Basic Bobath NDT“ (Bobath koncept) a následoval kurz „Vojtovy reflexní lokomoce“, známý jako Vojtova metoda.

V roce 2020 se stala maminkou, takže čerpá i z osobní zkušenosti. Touha pomáhat dalším rodičům a dětem byla tak silná, že se rozhodla šířit informace dál nejen napsáním této knihy, ale i prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Na instagramu vystupuje pod přezdívkou „detska_fyzio_mama“. Je také autorkou projektu „Pro zdravý vývoj miminka“. Více se o ní a o projektu dozvíte na www.detskafyziomama.cz.

Mgr. ZUZANA RYBOVÁ

V roce 2010 ukončila bakalářský studijní program fyzioterapie na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a v roce 2012 pak navazující magisterské studium na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Následně se vzdělávala v rámci mnoha odborných kurzů pro práci se všemi věkovými skupinami. Nejraději se ale věnuje dětem, a proto absolvovala dvouletý kurz „Vojtovy reflexní lokomoce“. Od té doby se profiluje jako dětská fyzioterapeutka a v současné době působí v ambulantním rehabilitačním centru v Praze.

Zároveň je sama maminkou a kromě odborných zkušeností tak může čerpat i z vlastního mateřství. Díky tomu ví, že nic není černobílé, a vždy se snaží hledat tu správnou cestu pro konkrétní dítě a jeho rodiče. S tímto vědomím pracovala i na této knize.


Knihu Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem - Fyzioterapeutky dětem koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub. a eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem:

Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem
Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem
Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !