Přijďte podpořit evropské řezbářské mistry při pokusu o překonání rekordu ve vyřezávání různých motivů z melounů.
Začíná se 3. 8. v 18.00 a končí 5. 8. ve 12.00 hodin v METROPOLI ZLIČÍN. Bohatý doprovodný program, který moderuje Josef Melen a Monika Šramlová, probíhá 4. 8. od 9.00 do 18.00 hodin.
Připravena je barmanská show a mnoho soutěží pro vás i vaše děti.
Melounový festival pro Vás připravil:
• Mistrovství ČR v pojídání melounů
• O nejlepšího lukostřelce Melounového festivalu
• Odhad váhy melounu
• Rozkrajování melounu na přesnost
• Řezbářské soutěže pro Mistry i začátečníky
• Ukázky pokrmů z melounů předvede Culinary Nestlé Team
• Jízda na koloběžce s melounem v batohu
• Slalom mezi melouny na koloběžce nebo odstrkovadle
• Hod melounovou slupkou na terč
• Prohazování míčků melounovou dírou
• Malování melounů pastelkami
• Skládání melounového puzzle a barmanská show
• Prodejní výstava vyřezaných melounů 4.srpna od 20.00 a bude pokračovat i 5.srpna 2007
Výtěžek z prodeje melounů bude věnován NF Kapka naděje.
Kde se vůbec vzaly melouny?
Už 2000 let před naším letopočtem pěstovali melouny Peršané. Ovšem název meloun pochází z řečtiny a přeložili bychom jej asi jako velké jablko. Melouny dělíme na dvě základní skupiny podle obsahu vody a cukru na vodní a cukrové. Podle odrůdy má dužnina červenou, žlutou, oranžovou nebo zelenou až bílou barvu. Dužnina vodního melounu je červená, růžová a žlutá. Melouny s červenou dužninou a většinou celozelenou slupkou se pěstují i u nás. I když se řadí mezi nejchutnější svého druhu, ty pruhované například z Řecka jsou přece jen lepší. Využití melounů je skutečně velmi široké. Používají se do salátů, k masu, k přípravě nápojů a koktejlů a dokonce v kosmetice.
V Itálii se meloun s parmskou šunkou a sýrem často podává jako předkrm.Vhodný je však i po jídle jako zdravý zákusek. Meloun bychom měli konzumovat vždy čerstvý a mírně vychlazený. Hodí se do předkrmů, dezertů i jako zpestření zahradních párty, nebo prostě jen tak k zahnání žízně. Semena, která jsou v dužnině obsažena, spíše znepříjemňují konzumaci. Nicméně obsahují vlákninu a dají se upražit, takže získáme vynikající pochoutku.
Je meloun ovoce nebo zelenina?
Věčná otázka, že? Přestože pro své chuťové vlastnosti i způsoby použití bývá meloun považován spíše za ovoce, je to zelenina z druhu tykvovitých.
Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz