V dnešní
době, kdy se hodně vracíme ke starým časům, hodně slyším o domácím chlebu.
Chleba jsem měla vždycky ráda, takový ještě teplý, kdy jsem oloupala kůrku,
nebo jen tak, s máslem. A tak jsem se jednou rozhodla, že upeču domácí
chleba.
Receptů je na internetu dost a tak jsem ho našla poměrně rychle. Začaly
mé přípravy, ono totiž upéct chleba není až taková legrace. Tedy přesněji
řečeno legrace to být může, ale alespoň v mém případě platilo, že oč víc bylo
legrace během příprav, kdy jsem pročítala různé diskuze a sbírala zkušenosti od
pekařek, které už chleba doma pečou, o to horší byl výsledek mého snažení.
Podle
diskuzí jsem zjistila, že nejlepší by byl kváskový, ale na to jsem nebyla
připravená. Naštěstí známá zrovna doma přiživovala kvásek a tak mi kousek dala
a s tím i detailní návod jak na chleba. Poctivě jsem si kvásek rozdělila,
vytvořila si zásoby do skleniček a uložila do lednice.
Druhý a třetí den jsem
kvásek poctivě přiživovala, dosypávala mouku, dolévala vodu a pozorovala, co se
bude dít. Bohužel kvásek nekynul tak rychle, jak jsem předpokládala a tak jsem
na kvásek málem zapomněla.
Po týdnu jsem byla připravená s receptem a
zachráněným kváskem a pustila jsem se do práce. Začala jsem vážit mouku, vlila
kvásek, vodu, trochu osolila, přidala koření, řádně promíchala, ale pozor, ani
ne do příliš lepivého, tuhého, nebo tekutého těsta. V návodě jsem se
dostala na řádek - nechat kynout, teď jsem zpozorněla, kynutí trvá 6 hodin.
Naštěstí je sobota a dneska jsme ještě posnídali chleba kupovaný. Čekala jsem, že
chleba bude kynout nějak viditelně, měla jsem pocit, že se nic neděje. Po
uběhlých hodinách jsem přece jen svůj výtvor vložila do trouby. Celé rodině
jsem oznámila, že výborný chleba za chvilku bude. Manžel se moc netvářil, už
zažil mé pokusy o zdravou stravu a vždy řekne, že vepřová, je vepřová.
Chodila
jsem chleba neustále kontrolovat okýnkem v troubě, až mi manžel poradil,
ať si radši před troubu sednu, že se tak nenaběhám. Sledovala jsem chleba
poctivě, ale najednou místo slibné vůně chleba se z trouby linula vůně
spálená. Rychle jsem chleba z trouby vytáhla, ale místo krásně vonícího
čerstvého chleba jsem z trouby vytáhla cosi, co svým tvarem a hlavně barvou
připomínalo úplně něco jiného než chleba. Manžel, vida můj výtvor, se lekl, zda
ho budu nutit to ochutnat. S dětmi jsem počítat nemoha, ty ho odmítly
chutnat hned.
Bohužel chleba byl opravdu nepoživatelný, kůrka tvrdá, téměř
spálená a uvnitř téměř řídké těsto. Takže můj první chlebík putoval rovnou do
koše. Zklamaná svým pokusem jsem recept založila a z lednice jsem
zapomněla vyndat kvásek, který se bohužel po čase zkazil a já se již do dalšího
pokusu o kváskový chléb nepustila. Přece jen mé snažení bylo trochu oceněno a
já dostala domácí pekárnu. Bohužel i zde se můj pokus o zdravé žitné chleby
nepovedl.
Naštěstí mě zachránil recept na nezdravý, z bílé mouky. Tento recept vyšel, je podobný a chutná jako toustový chléb. Také musím na receptu ještě zapracovat, je výborný hned po upečení, bohužel, když zbyde, stává se z něj tvrdý oříšek, spíš ořech. Abych nevypadala jako nějaký nešika, peču poměrně často, hodně i z kynutého těsta, ale chleba ne a ne pokořit. Tak snad příště, nyní peču domácí rohlíky a v těch jsem úspěšná a daří se mi.
ChytráŽena.cz