Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polévka patří na český stůl

16. 10. 2009 | Škola vaření

Rodinná polévka nejen o víkendu

Zdraví a výživová hodnota polévek nejsou jediným důvodem, proč je zařazovat do jídelníčku.  Pokud se najde za celý den krátká chvíle, kdy se může celá rodina sejít pohromadě, je škoda krátit tento okamžik dlouhým vařením. Krátká příprava polévky ušetří spoustu času na společné povídání, zábavu a hraní si s dětmi. Navíc jednoduchost přípravy polévek je ideálním způsobem zapojení dětí do práce v kuchyni. Děti mají pocit vlastní nezastupitelnosti pro tento úkol a polévku snědí s mnohem větší chutí. Je to přece jejich dílo!

Polévka je v tradiční české kuchyni vnímána velmi pozitivně. Právem. Konzumace polévky má mnohé výhody, jak představuje Bc. Blanka Sekerová, výživová specialistka: „Polévka probudí trávicí trakt, tedy stimuluje vylučování trávicích sekretů v žaludku i v tenkém střevě. Mohou za to extraktivní látky z masa a zeleniny, které jsou velmi aromatické. Smysly vnímanou vůni a chuť mozek vyhodnotí jako pokyn k dalšímu vylučování trávicích šťáv.  Další pokrm je již pak tráven snáze a lépe. Obsahuje-li polévka zeleninu, je také kvalitním zdrojem vlákniny.“

Zeleninové polévky dokáží příjemně zasytit a jsou-li hustější, lze je jíst jako samostatné jídlo – například jako zdravou večeři.

„Polévka je rovněž neopomenutelným zdrojem tekutin. Jedna porce polévky dodá organismu přibližně 200 ml vody,“ doplňuje opodstatnění polévek výživová specialistka.

 

Polévka při rekonvalescenci i po kocovině

V dietním systému stravování v nemocnicích je vývar naprosto nezastupitelným pokrmem například pro pacienty po operacích.  Dříve přisuzovaná magická moc těchto silných masových vývarů je dnes vysvětlena. Léčivá síla bujonů je v obsahu mnohých minerálních látek a kvalitních bílkovin, které napomáhají regeneraci organismu. A to nejen po operaci. Znáte snad něco jiného, co Vás po probdělé noci na bujarém večírku postaví tak rychle na nohy, jako silná hovězí polévka?

 

I polévky mají svou historii

Polévka byla vždy součástí jídelníčku především chudých lidí. Pokud pracovali těžce na polích, potřebovali jídlo vydatné, teplé a hlavně rychlé a jednoduché. Polévky se tehdy vařily zejména z brambor, zeleniny, obilovin a luštěnin. Svátečně se vylepšovaly sladkou nebo kyselou smetanou, mlékem. Francouzská kuchyně pak zbytek Evropy naučila připravovat masové polévky, které se velice rychle zdomácněly nejen v českých kuchyních. V současnosti lze připravit polévku dle tisíců receptur se splněním požadavků jak na lahůdkový a luxusní pokrm, tak na rychlé, zdravé a moderní jídlo.

 

Polévkové sedmero

Polévka je důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Konzumace polévky před hlavním jídlem usnadní proces jeho trávení. 

Polévka Vás postaví na nohy – silný vývar napomáhá regeneraci vyčerpaného organismu.

Zeleninové polévky jsou významným zdrojem vlákniny. 

Polévka příjemně zasytí. Je vhodná při redukci hmotnosti, protože vydatnějšího hlavního jídla můžete sníst pak méně.

Polévky lze obměňovat přidáním různých přísad. Nikdy se pak nepřejí. 

Polévku lze jíst jako součást slavnostního menu i jako jednoduchou zdravou večeři.


Zdroj: Vitana


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
oběd bez polévky není celý.
Obrázek uživatelky
profil
mám 4 děti a polévka musela být každý den.Vařila jsem 4 litrový hrnec,aby měli hladovci ještě něco k večeři
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně polévky nemusím, ještě tak neodolám hoboé nebo smetanové kyselici s houbami, které si ráda sama nasbírám. Ovšem pro malé děti jsou důležití, také nemocní lidé polévku potřebují, zejména starší lidé. Po kocovině prý pomáhá, ale to nemám vyzkoušené, nikdy jsem to nepotřebovala.
Obrázek uživatelky
profil
mám rada hádam všetky,riedke,husté,červené zelené,hlavne nech je horúca a jej je veľa.
Obrázek uživatelky
profil
dnes byla fazolová
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles