Název knihy: Potraviny pro zdravou výživu od A do Z
Autror: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad Praha
Rok vydání: 2011
Rozměry: 210 x 145 mm
Počet stran: 158 str.
Cena: 178 Kč
Úspěch prvního vydání knihy Potraviny pro zdravou výživu od A do Z a velká nabídka nových produktů na trhu přivedly autorku k rozšíření původního textu o další potraviny, informace a recepty.
Kniha ve druhém rozšířeném vydání vám pomůže orientovat se v bohaté nabídce zdravých potravin, dozvíte se, proč je důležité je zařazovat do jídelníčku, jak působí na náš zdravotní stav, jak je připravovat a další praktické rady.
Podstatnou část knihy tvoří více než 180 receptů, které nejsou jen návodem, ale i inspirací k dalším kuchařským pokusům.
Kniha ve druhém rozšířeném vydání vám pomůže orientovat se v bohaté nabídce zdravých potravin, dozvíte se, proč je důležité je zařazovat do jídelníčku, jak působí na náš zdravotní stav, jak je připravovat a další praktické rady.
Podstatnou část knihy tvoří více než 180 receptů, které nejsou jen návodem, ale i inspirací k dalším kuchařským pokusům.
Ukázka z knihy Potraviny pro zdravou výživu od A do Z:
Celozrnná mouka
Chceme-li jíst zdravěji, měli bychom se naučit používat celozrnnou mouku, a to na úkor bílé vymílané mouky. Bílá mouka je mleté zrno zbavené na živiny bohatých povrchových vrstev, celozrnná mouka obsahuje rozemletá zrna obilovin včetně slupky zrna a klíčku. Odborníci na výživu tvrdí, že právě oddělení povrchových vrstev od zrna při mletí bílé mouky bylo největším prohřeškem ve výživě člověka a je jedním z faktorů ovlivňujících vznik civilizačních onemocnění.
Celozrnná mouka se vyrábí ze všech druhů obilí, takže nabídku tvoří pšeničná celozrnná, špaldová hladká a hrubá celozrnná, ječmenná celozrnná, žitná celozrnná, pohanková, jáhelná, rýžová a kukuřičná mouka.
Pro zdraví
Ve slupce a klíčku zrna obilovin je obsaženo mnoho minerálních látek, vitamínů, vlákniny, fytonutrientů a dalších látek, tedy složek tolik potřebných pro naše zdraví. Jen pro vaši představu: bílá mouka je ve srovnání s celozrnnou moukou ochuzena o tyto cenné látky, například o 98 % vlákniny, 77 % zinku, 70 % železa, 54 % vápníku, 85 % vitamínu B1, 50 % vitamínu B2 atd. Tyto látky pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, mozkové mrtvice, cukrovky, vysokého cholesterolu a krevního tlaku, osteoporózy a rakoviny.
Super tipy do kuchyně
- Zdravější a chutnější moučníky připravíte ze směsi bílé a celozrnné mouky nebo jen z celozrnné mouky. Nemáte-li zkušenosti s používáním celozrnné mouky, je vhodné ji zpočátku míchat s vymílanou bílou moukou - na jeden díl celozrnné mouky dáme tři až čtyři díly bílé mouky. Toto množství chuť pečiva příliš neovlivní, naopak ho chuťově zvýrazní. Množství přidávané celozrnné mouky můžeme postupně zvyšovat. Z celozrnné mouky můžeme připravovat všechny druhy těst.
- Při přípravě domácích moučníků a drobného pečiva používáme zejména celozrnnou pšeničnou a špaldovou mouku, kterou můžeme obohatit moukou sójovou, pohankovou, kukuřičnou a podobně, čímž zvýšíme výživnou hodnotu.
- Používání celozrnné mouky vyžaduje větší množství tekutin, proto pro potřebnou vláčnost těsta přidáme trochu mléka, vody nebo zakysaného mléka či bílého jogurtu.
- Při používání celozrnné mouky nemusíme přidávat tolik aromatizující přísad (vanilkového cukru, citronové kůry, rumu..), neboť pečivo z celozrnné mouky má po upečení velmi příjemné aroma a výraznější chuť.
- Celozrnné i jiné mouky delším skladováním ztrácí svojí výživnou hodnotu. Je třeba ji skladovat v suchu a chladnu (udává se maximálně 3 měsíce). Pro jejich uschování se osvědčily dobře uzavíratelné dózy ze skla nebo umělé hmoty.
- Na trhu je také pšeničná hladká mouka obohacená vlákninou.
- Oblíbeným letním pokrmem jsou zeleninové placky – zeleninu nastrouháme nebo drobně pokrájíme a smícháme s celozrnnou moukou, vejcem, vodou, kořením a solí. Na nepřilnavé pánvi pečeme placky dokřupava a podáváme je k polévce či zeleninovému salátu.
Pšeničná celozrnná mouka by měla být pravidelně používána při přípravě různých pokrmů, domácího sladkého a slaného pečiva.
Hrubá a hladká špaldová mouka je výjimečná svou jemně ořechovou chutí a vysokou výživovou hodnotou.
Více informací o této knize Potraviny pro zdravou výživu od A do Z se dozvíte na oficiálních webových stránkách autorky Jarmily Mandžukové nebo v nakladatelství Vyšehrad.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz