Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozdrav pámbu, holenkové

6. 07. 2024 | Vaše příběhy
Vypůjčil jsem si, bez dovolení, od pana Františka Rachlíka titulek, abych se připomenul, že jsem ještě zde...

V závěru loňského roku jsem, celkem bez problémů, absolvoval zvlášť „kulaté“ narozeniny, uznejte, že 88 vypadá dosti kulatě. Stále jsem věrný bydlení ve svém městě a dokonce v bytě, který mi sice nepatří, ale za pětašedesát let jsem si na něj zvykl. Teď jej vlastní „cizáci“, tvářící se sice jako přátelé nájemníků, ale jaképak přátelství, když si jej nechají zaplatit třetinou mého příjmu, že áno?
Nestěžuju si, bože chraň, ono je to stejně „pladprtné“, horší jsou na tom přátelé, bydlící v bývalých hornických koloniích, kteří nemalé částky a spoustu práce dali do zlepšení svého bydlení a - no uvidíme...

Život v mém městě se mi líbí, byť v celostátních tabulkách /nevím, kdo je dělá/ moc dobrou pozici nemá. Za posledních čtrnáct dní jsem navštívil Dny města a Den horníků, Přehlídku vystoupení  folklorních souborů různých kultur. Město s kulturními památkami, zelení, vodními plochami, sportovišti a navíc, máme své „moře“, heč!

Moc nevycházím, přece jen se roky hlásí. Díky náhodě jsem před těmi dávnými lety dostal byt s balkonem, díky milé snaše jej mám dlouhé roky vybavený „markýzou“, chrání před slunkem i deštěm. Pouze výhled se během času změnil. Po původní závodní kolonii přízemních domků /poslední v její existenci byla velmi „živou“ kolonií cigánskou,/ se směrem k centru města rozšířila zástavba vysokých staveb. Ta, kterou od nás odděluje malý parčík, je sedmipodlažní, před ní borovice, stejné výšky, po straně jedné skupiny vysokých, kvetoucích lip, po straně druhé nesourodá skupina - akát, javor a bříza.

A plno ptactva kolem - pamětníci vzpomenou, že o ptactvu nebeském jsem svého času psal. Takže změny: Nejsou tu už vrabci, sýkorek poskrovnu, ale - přibylo hnízd holubů divokých, strak, ubylo návštěv racků, vlaštovek a rorýsů přibližně stejně, méně holubů domácích. 
Letošní novinka: Máme překavkováno - kavka, kam se podíváš. Ta vzpomenutá borovice začala  usychat, je bez jehličí a dílem již bez kůry a právě na ní se kavky usazují a vyklovávají asi dřevo a kůru napadající broučky - ať jim chutná.

A na můj balkon - věřte nevěřte, každé ráno, na okraj sušáku, přilétá jedna kavka /možná stále stejná/, posedí, podívá se a odletí. V zimě na tom místě bývalo krmítko, původně pro sýkorky s velmi řídkou návštěvností, častěji rvoucí se holubi a právě ty kavky. A abych nezapomněl na mrkev, na druhém konci balkonu chodil jeden kos.

Potěcha pro oko, letos i pro ucho. Po letech jsem si pořídil pro zbývající 6 % sluchu v pořadí třetí sluchadlo. Rozdíl se projevil - nejen v tom, že to první stálo kolem 100 Kč a tohle přes čtyři tisíce /můj příspěvek/ k celkovým patnácti - /pojišťovno, díky/, ale že slyším i švitoření či jiné zvuky ptactva, ale i klapnutí dveří, zamykání a otočení klíče, domovní zvonek a televizi při normálním nastavení zvuku. Ještě je to v záběhu, zvyknout si na využití nějakou chvíli potrvá, je to jen na levou stranu, pravá je už odepsaná.

Tož tak, roky tu jsou, do důchodu mi v těchto dnech odešel už i nejmladší syn. Samotu zaháním čtením a sledováním zábavných pořadů televizních. Občas při těchto činnostech usínám, uteče mi tak čas.

Politiku nesleduji. V mém věku jsem slyšel už příliš mnoho fanfár, oznamujících, že: „...přišel spásonosný osel, už věříme oslovi, jenom když ten osel, nás hlučně osloví“. Znalci poznali, ostatní odkazuji na píseň „Civilizace“ klasiků, pánů Voskovce a Wericha - moudrých to klaunů - ne šašků - těch máme jinde dost.

Snad mi ta „nepolitika“ ještě kapku života vydrží - zdravím Vás - Jarda
         

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezké počtení ,děkuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za milá písmenka, Vaše články vždy přečtu jedním dechem. Dlouho jste se neozval, už jsem měla obavu, zda nejste nemocný. Do dalších let přeji hodně zdraví a těším se na další články.
Obrázek uživatelky
profil
Z nadpisu vypadlo, ASI PRO DÉLKU . ...PO NAŠEM - ČESKY - ZA 1 *, NADPIS PAK ZTRÁCÍ SMYSL.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji , jen tak dál. Z okolí našeho penzionu pro důchodce takové zvukové a zrakové potěšení vinou naprostého vymýcení dřívějších keříků a stromků zmizelo , krmítka na balkonech sice zůstala , ale ptáčci se nedostavují . Jen v okapech bydlí vrabci, kosy je slyšet ze sídliště díky jejich silným hláskům.
Mravní poučení nepřekonaných a stále aktuálních milovníků krásné češtiny pánů V + W , které uvádíš , by mělo být pro povznesení pochmurné nálady velkými a nesmazatelnými písmeny uveřejněno po celé republice místo planých keců a nesplnitelných slibů našeho panstva. Za příspěvek moc děkuji.V.
Obrázek uživatelky
profil
Milý pane Jardo, se zájmem jsem si přečetla Váš článek, už jen proto, že jsem asi před hodinou říkala manželovi, jak se ráno zase straky dohadovaly ve stromech a "vrkulky" hrdličky je krotily, aby nebyly tak hlučné. Kdo zná stračí řeč, je mu jasné, o čem píšu. Mimo jiné jsem jako každé ráno zkontrolovala i naše čapí hnízdo, kde se letos vyvedli tři čápata.
Držím vám palce k ještě dlouhému životu. Věkově spadáte do kategorie mého tatínka (nedávno oslavil 87 let), bydlí v DPS, ale krásném, taky s balkonem a i oni tam mají ptáčky a krásnou květinovou zahradu. Jen tatínkovi chybí markýza a má jen I. stupeň PnP. ALe nevadí, je tu s námi a já jsem šťastná.
Krásné letní dny přeji a těším se na další Váš příspěvek. Lenka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles