8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravda nebo lež? 10 častých mýtů a pověr o porodu

25. 04. 2024 | Porod
Zázrak zrození života býval vždy opředen pavučinou různých mýtů. Dodnes proto můžete narazit na staré „babské povídačky“ o porodu, k nimž se navíc přidaly moderní pověry kolující internetem. U kterých z nich platí, že je na každém šprochu pravdy trochu a kdy se jedná o čistý výmysl? 

U porodu se nesmí jíst a pít


V dřívějších dobách se opravdu mohly rodičky setkat s tím, že jim byla zakázána konzumace během porodu. Dnes už tyto zákazy v porodnicích nejsou tak striktní, nicméně platí, že jíst a pít by měla rodící maminka s rozumem. Ženám se nezakazuje jíst, ale na druhou stranu by se neměly přecpávat – vepřo knedlo zelo se k porodu opravdu nehodí. Spíš se doporučuje jen menší svačinky, jako je banán, piškoty, přesnídávka, lehká jídla, kousek čokolády, anebo hroznový cukr, který dodá sílu a energii.

Pravda nebo lež? 10 častých mýtů a pověr o poroduJednou císař, znovu císař


Toto pravidlo v současnosti již neplatí, i ženy po císařském řezu mohou své druhé miminko přivést na svět přirozenou cestou, pokud tomu nebrání žádný jiný zdravotní problém matky či dítěte. Po dvou či více císařských řezech už se ale vaginální porod nedoporučuje, protože by mohlo hrozit i riziko protržení dělohy.

Při bondingu se miminko ihned po porodu položí na chvilku na maminku


Takzvaný bonding (slovo je odvozeno od anglického „bond“, tedy pouto, připoutání) je velmi častým přáním rodiček. Miminko se hned po porodu přiloží na maminku přímo „kůže na kůži“, čímž se lépe naváže vzájemný kontakt, vzniká silné emocionální pouto a proces podporuje také lepší nastartování kojení. Lze jej provést i po císařském řezu. Někteří lidé si ale mylně myslí, že stačí, když se miminko po porodu přiloží na kůži maminky na 2 minuty a bonding je hotový. Úspěšný bonding by však měl trvat alespoň 1,5 hodiny, ideálně okolo 2 hodin. Navíc bonding nemusí být jen ihned po porodu, ale dá se praktikovat také později na oddělení šestinedělí – opět je ale důležitý delší časový úsek.

Druhé dítě jde pokaždé na svět rychleji a snáze


Říká se, že druhý porod je kratší, méně bolestivý a jednodušší. Ano, opravdu je často rychlejší a jde to snáz. Může to být dané i tím, že maminka už proces zná, ví, co ji čeká, a má ‚volnější’ hlavu. Nezapomínejme ale, že výjimky potvrzují pravidlo!

U porodu se vždycky hodně křičí


Nalijme si čistého vína: Porod zkrátka bolí. Někdy se porod prezentuje jako zážitek, který je jen dobrý, ale jde opravdu o bolestivou záležitost. Každý ovšem vnímá bolest jinak a také se ženy jinak chovají. Některé skutečně křičí, protože jim to pomáhá, jiné trpí tiše. A pak je tu i skupina maminek, které jsou v klidu, ale jakmile přijde doprovod, začnou křičet. A když se partner opět vzdálí, znovu se utiší. Může to být způsobeno tím, že se před cizím člověkem drží, ale když se objeví někdo blízký, chovají se přirozeně. Co ale vždy platí: Jakmile žena porodí, bolest přejde a na to zlé se obvykle při pohledu na miminko zapomene.

Kvůli urychlení porodu v porodnici „skáčou na břicho“


Jako „skákání na břicho“ se označuje takzvaná Kristellerova exprese, což je stará metoda, při níž porodní bába nalehla na břicho rodičky a tlačila do něj loktem, aby dítě vypudila ven. Metoda je již od 50. let minulého století zakázána, jelikož může způsobit vážné zdravotní následky u dítěte i ženy, přesto je dodnes „postrachem“ budoucích maminek.

Oxytocin je „nepřirozený“


Podání oxytocinu, který dokáže porod urychlit, bývá někdy mezi maminkami démonizováno. Ve skutečnosti je však oxytocin hormon, jenž se do těla běžně uvolňuje – vyplavuje se například i při orgasmu. Při porodu vyvolává kontrakce, proto se někdy uměle připravený oxytocin podává k vyvolání porodu či posílení kontrakcí u již probíhajícího porodu. Když běží porod a v určité fázi se zastaví, samozřejmě je spoustu nemedicínských postupů, jak ženě pomoci – aromaterapie, polohování, sprcha, balon… To vše se dá realizovat. 
Když se dá ve správnou chvíli oxytocin, je to prevence toho, že po porodu se děloha nestáhne, nevznikne tzv. děložní hypotonie, žena bude méně krvácet – ale hlavně porod se úspěšně dokončí.

Po porodu může dítě „chytit“ novorozeneckou žloutenku


Určitě nemusíte mít obavy, že by se dítě v porodnici nakazilo žloutenkou! Takzvaná novorozenecká žloutenka se u dětí objevuje poměrně často a vyznačuje se zažloutlým zbarvením kůže i očního bělma. Maminky se někdy lékařů ptají: Kde tu žloutenku chytil? Nejedná o infekční onemocnění, které by bylo možné od někoho chytit. Je způsobeno zvýšenou hladinou bilirubinu, který vzniká rozpadem červených krvinek.

Z porodnice už půjdu domů ve svém normálním oblečení


Maminky, které se těší, že kila nabraná během těhotenství zázračně zmizí během porodu, mohou být zklamané. Často je to po porodu ještě horší. Spousta maminek je překvapená, že otečou v souvislosti s nástupem laktace, kdy se vyplavují bílkoviny z těla, navíc po ztrátě krve při porodu se tělo začne zavodňovat. Otoky tedy mohou být dokonce i větší než před porodem. Buďte v klidu, 9 měsíců tam, 9 měsíců zpátky. Pravdou ale je, že jsou i maminky, které přiberou třeba jen 10 kg a při odchodu z porodnice vypadají, jako by nerodily. Navíc jim kojení pomáhá hubnout. Je to zkrátka u každého jiné.

Maminky jsou v porodnicích šikanovány


Doporučujemea, aby maminka před porodem využila možnosti jít se do porodnice podívat, o všem si promluvit, probrat své představy. Je dobré si připravit seznam otázek, které vás zajímají. Díky návštěvě a konzultaci si můžete vše ujasnit dopředu a nedojde ke zbytečným komunikačním šumům nebo rozčarování. Navíc se dozvíte více o celkové atmosféře v porodnici.


Zdroj, foto: Nemocnice Slaný


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !