Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravda o tucích

5. 08. 2009 | Škola vaření
Všichni se s nimi setkáváme každý den. Máme je v oblibě, ale přitom z nich máme špatné svědomí. Většinou s nimi zacházíme intuitivně, protože neznáme jejich složení, ani účinek. Tuky mohou škodit, ale i pomáhat!

Tento závěr vyplynul z mezinárodního setkání odborníků „Tuky v potravě a kardiovaskulární onemocnění“, které se uskutečnilo v Barceloně za účasti předních lékařů. Za Českou republiku se exkluzivního setkání zúčastnil prof. MUDr. Richard Češka, CSc., předseda České společnosti pro aterosklerózu a České internistické společnosti.

„Pouze 29 % Čechů ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin (máslo, šlehačka, vnitřnosti, tavené sýry apod.) jsou pro ně špatné. Informaci, že potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny (rostlinné Pravda o tucícholeje, kvalitní margaríny z nich vyrobené, semínka a ořechy, rybí tuk, majonézy), které patří do skupiny tzv. esenciálních mastných kyselin, prospívají našemu zdraví a jsou v každodenním jídelníčku nezbytné, ví 37 % z Čechů. To je bohužel v porovnání s ostatními 15 evropskými zeměmi, kde průzkum probíhal, slabý výsledek,“ uvedl prof. Češka.K zajímavým výsledkům patří např. to, že si dokonce 60 % všech dotázaných myslí, že tuky by měly tvořit méně než 15 % doporučeného denního příjmu energie. Pouze 29 % dotázaných Čechů pak ví, že tuky s obsahem nasycených mastných kyselin jsou pro ně „špatné“ a 21 % že tuky s obsahem vícenenasycených mastných kyselin jsou „dobré“. Informaci o tom, že omega 3 (které patří spolu s omega 6 do skupiny nezbytných esenciálních mastných kyselin) řadíme mezi tzv. „dobré“ tuky, má pouze 37 %.

Onemocnění srdce a cév, se kterými důsledky nesprávné konzumace tuků souvisí, je u nás příčinou každého druhého úmrtí. Jednoduchý recept na prevenci je hlídat si správné složení jídelníčku a dostatečný pohyb. Že to funguje, se prokázalo v Severní Karélii, kde se od 70. let dosud snížila úmrtnost na tato onemocnění o 80 %. A to pouhou změnou životního stylu – zejména změnami složení tuků (preference rostlinných olejů a tuků z nich vyrobených), nekuřáctvím a zvýšenou fyzickou aktivitou a snížením konzumace soli.

Záměna živočišných tuků za rostlinné měla největší vliv. „Konzumace ‚špatných‘ tuků nebolí a není vidět – ‚hříchy‘ se ale sčítají a výsledek péče o vlastní zdraví se sečte bohužel na jednotce intenzivní péče,“ shrnuje lakonicky důvod, proč se o stav svého srdce, mozku a cév prostřednictvím svého jídelníčku starat, místopředsedkyně Sekce nutričních terapeutů při České asociaci sester Tamara Starnovská. „Na hodování většinou nejste sami, na boj s jeho důsledky ale ano,“ dodala. Přidává pár tipů, jak s péčí o vlastní zdraví jednoduše začít třeba hned: snídaně má zahrnovat celozrnné výrobky s „dobrým“ tukem – kvalitním margarínem s vhodným složením mastných kyselin, při přípravě jídel používat tuky vyráběné z rostlinných olejů, do zeleninových salátů přidat lžíci kvalitní majonézy.

Tímto způsobem se do organizmu dostanou „dobré“ esenciální mastné kyseliny, aniž by došlo k významné změně stravovacích zvyklostí. „Kvůli omega 3 kyselinám nemusíme rabovat světové oceány a jíst hromady ryb – hledejte tyto kyseliny i v jiných potravinách, které jsou na ně bohaté - namažte si chleba kvalitním rostlinným tukem. Toto řešení navíc vyhovuje i dětem,“ dodává.

Pro ty, kteří se mají rádi a chtějí si užít kvalitní život, je tematika podrobně vysvětlena – spolu s názory předních českých lékařů a odborníků na výživu – na stránkách Zdravý kořínek.cz Na stránkách je k dispozici interaktivní test znalostí, který rychle odhalí znalosti i slabá místa – a zároveň vše přehledně vysvětlí.

Čtěte také:
Olivový olej - nejcennější dar z přírody
Co všechno musím dopřát svému tělu, aby dobře fungovalo?
Co jíst, když bojujeme s obezitou?


Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jo hezky napsané,ale ty chutě...
Obrázek uživatelky
profil
když my jsme národ s výbornou knedlíkovou kuchyní, taková svíčková na smetaně nebo šťavnatá vepřová se zelím SmajlíkSmajlíkTo jinak nejde než hřešit,ale je problém donutit se k pohyhu, v tom jsme líní.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles