-Komerční sdělení-
Přestože jsou hamburgery typickým pokrmem americké kuchyně, dnes je najdeme v různých variantách po celém světě. Vynikající burger si ale můžete vykouzlit i snadno sami doma. Klasickou variantu masové placky nahraďte šťavnatým trhaným masem. A bonus navíc? Příprava vás vyjde daleko levněji než burger z restaurace.
Čím se příprava trhaného masa od placek liší? Hlavně prací s kořením a bylinkami. Zatímco u klasického burgeru se doporučuje pracovat pouze s pepřem a solí, trhané maso dovoluje hrát si s divokými kořenícími kombinacemi. Chuť burgeru krásně podtrhne také výběr vhodné omáčky.
Slyšeli jste někdy americké heslo „low and slow“? Tak se označuje příprava masa, kdy se peče pomalu při 120 stupních. Trhané maso dáte do trouby a už se o něj nemusíte starat. Výsledek ale bude ještě delikátnější, když pod maso během pečení čas od času přilijete trochu vývaru.
Podívejte se na několik osvědčených tipů od šéfkuchařů:
● Trhané maso lze bezpečně skladovat v lednici týden. Zalití výpekem maso zvláční a bude tak při ohřívání na pánvi lepší. Do mrazáku ho ale nedávejte, tam nepatří.
● Na dietnější variantu vezměte krůtí maso. Připravuje se úplně stejně, ale kvůli jemnosti masa se musí více kontrolovat a případně i podlévat vodou.
RECEPT: BURGER Z TRHANÉHO MASA
Doba přípravy: 40 minutDoba dušení: 3 hodiny
Na 4 porce budete potřebovat:
500 g hovězího masa (krk, kližky, zadní)
1 cibuli, 1 stroužek česneku
Sůl, pepř, Olej
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíci worcestrové omáčky
1/2 lžičky drceného římského kmínu
1 lžíce barbecue omáčky
1 lžičku Shichimi Togarashi koření
1 lžičku sušeného tymiánu
Listový salát
4 plátky čedaru, 4 burgerové bulky
Burger omáčka Spak, Master ketchup Spak
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci zahřejte trochu oleje. Opečte na něm maso ze všech stran. Přidejte cibuli, česnek, tymián, koření, sůl a pepř. Podlijte trochou vody a přiklopte. Na mírném ohni duste maso asi 3 hodiny. Podle potřeby dolejte vodu. Když je maso hotové, cože je ve chvíli, že se snadno oddělují vlákna pomocí vidličky, nechte vodu odpařit na minimum. Mezitím překrojte bulky a v řezu je opečte na suché pánvi dozlatova.
Hotové maso natrhejte vidličkou. Spodní díl bulky potřete kečupem. Přidejte trochu listového salátu a pak přidejte pořádnou vrstvu masa. Navrch dejte plátek čedaru, rukolu a poté Burger omáčku. Přiklopte a ihned podávejte.
Burger omáčka Spak 320 ml
Extra hustá a krémová omáčka je dokonalým doplňkem nejen pro hamburgery. Lahodná chuť omáčky se perfektně hodí i ke smaženému kuřeti, grilovanému masu nebo pořádné porci hranolků. Její nenahraditelnou strukturu podkreslují kousky okurek a cibule, které jí dodávají tu správnou chuť. Suroviny jsou vybírány opravdu pečlivě, aby bylzajištěn maximální chuťový zážitek.
Doporučená maloobchodní cena: 84,90 Kč
Spak Master Ketchup 900 g
Tajemství lahodného kečupu v praktickém rodinném 900g balení je založeno na vysoce kvalitních rajčatech, která vyrůstají v Evropě a zrají na přímém slunci. Navíc na výrobu 100 g tohoto kečupu jich je spotřebováno více než dvojnásobek. Neobsahuje přidaná aromata, zahušťovadla ani chemické konzervanty. Je tak vhodný i pro bezlepkovou dietu a vegany.
Doporučená maloobchodní cena: 119,90 Kč