Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Princ Philip, jak ho neznáte

27. 07. 2021 | Knižní tipy
Název: Princ Philip, jak ho neznáte
Autor: Ingrid Sewardová
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání: 5 / 2021
Formát: 120 × 208 mm, 390 g
Vazba: Pevná
Počet stran: 408
Cena: 319 Kč

Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu se narodil na Korfu 10. června 1921 jako řecký a dánský princ, ale už roku 1922 musela rodina Řecko opustit. Dětství prožil Philip v exilu a střídavě pobýval u příbuzných v Německu a v Anglii. Navštěvoval královskou námořní akademii v Dartmouthu a v řadách námořnictva bojoval i ve druhé světové válce. Od roku 1947 je jeho jméno spjaté s britskou monarchií. Biografie z pera zkušené autorky, která se dlouhodobě věnuje historii britské královské rodiny, shrnuje základní milníky Philipova života a plasticky vykresluje tuto výraznou osobnost britské i světové politické scény.

Princ Philip, jak ho neznáteSvé ženě, královně Alžbětě, projevoval vždy neochvějnou loajalitu. Oba se museli vzdát mnoha věcí, aby monarchii podpořili, a prince Philipa mrzelo, že mladší generace neprojevuje stejný smysl pro povinnost, jímž se vždy řídil on sám. Povinnost pro něj byla středo¬bodem všeho. Není to otázka volby. Je to jedna z životních daností. Vždy zastával názor, že pokud člověk dodržuje pravidla, je život mnohem jednodušší.

Těmito slovy charakterizuje prince autorka, která se ve svých knihách dlouhodobě věnuje britské královské rodině. V biografii shrnuje základní milníky Philipova života, uvádí celou řadu dosud málo známých detailů a s nadhledem a pochopením vykresluje tuto výraznou osobnost britské i světové politické a společenské scény.


Ukázka z knihy Princ Philip, jak ho neznáte:


„Když se Philip 10. července 1947 oficiálně zasnoubil s prin¬ceznou Alžbětou, všechen jeho majetek se vešel do několika kufrů. Neměl ukryté bohatství, žádný majetek ani dědictví. Žil z platu námořního poručíka a ten činil jedenáct liber týdně – v dnešních penězích je to asi 427 liber. Podle jeho komorníka Johna Deana, který pro něj začal pracovat v roce 1947, neměl Philip dokonce ani pár slušných kartáčů na vlasy (měl po otci štětku na holení s rukojetí ze slonoviny a jeho zlatý pečetní prsten). Měl tři námořnické uniformy a několik obleků na běžné denní nošení (jeden z nich, sportovní sako a flanelové kalhoty, patříval jeho otci, Philip si jej nechal přešít a nosil jej řadu let), večerní oblek půjčený od Mountbattenů a lovecký oblek.

Oblečení se mu hodilo na zámku Balmoral v srpnu 1947 – bylo to první léto, kdy byl Philip formálně uveden do královské rodiny. Ne všichni byli Philipem okouzleni jako jeho snoubenka, a dokonce i princeznin tajemník Jock Colville byl vztahem mladé dvojice zmaten. Viděl, že princezna je do svého snoubence nepochybně zamilovaná, ale uvažoval, jestli je do ní Philip stejně zblázněný, nebo prostě jen „udělal terno“. Ať už si ostatní mysleli cokoli, Alžběta byla ráda, že tajemství, které ona a její nejbližší drželi tak dlouho pod pokličkou, je konečně venku.

Philip se měl oženit s budoucí panovnicí, a proto musel vybrat odpovídající zásnubní prsten. Zachránila ho jeho matka princezna Alice. Dala mu jednu z tiár, které před půl stoletím dostala jako svatební dar. Byla to diamantová a akvamarínová tiára, svatební dar od ruského cara Mikuláše II. a carevny Alexandry. Alexandra byla Alicina teta a Mikuláš byl Andreasův bratranec. K tiáře patřila i souprava klenotů.

Klenotníci tiáru rozebrali a z drahých kamenů zhotovili zásnubní prsten z tříkarátového diamantu s pěti menšími diamanty po stranách, zasazenými do platiny. Philip jej navrhl ve spolupráci s klenotníkem Philipem Antrobusem. Diamanty z původní tiáry byly použity při tvorbě prstenu a svatebního daru pro princeznu, krásného diamantového náramku. Philip přinesl zásnubní prsten své snoubence do Buckinghamského paláce 9. července 1947 a potom jej šli ukázat královně a králi. Prsten byl trošku velký a princezna podotkla, že bude muset zpátky ke klenotníkovi, ale dodala dychtivě: „Ale nemusíme čekat, než jej opraví, že ne?“ V dopise určeném Betty Shewové později přiznala, že nezná „historii toho kamene, ale že brus je kvalitní a drahý“.

Philip neměl velké vydání ani se snubním prstenem, protože obyvatelé Walesu mu darovali valoun velšského zlata, z něhož nechal prsten zhotovit. Alžběta jej nikdy nesundává. Na vnitřní straně prstenu je nápis a jeho znění zná jen rytec, královna a její manžel.“
(z 5. kapitoly Neuvěřitelně šťastný)

O autorce knihy Princ Philip, jak ho neznáte:


Ingrid Sewardová (nar. 1948) je novinářka, spisovatelka, přední komentátorka a autorka britské královské rodiny. Více než třicet let spolupracuje s časopisem Majesty, který se soustředí právě na britskou královskou rodinu. Ingrid Sewardová je uznávanou autorkou řady biografických publikací a svými komentáři přispívá i do rozhlasových a televizních pořadů, jako je například Good Morning America.


Tuto knihu Princ Philip, jak ho neznáte koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu nebo na eshopu Luxor.cz.



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Princ Philip, jak ho neznáte:

Princ Philip, jak ho neznáte
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles