I když je venku ještě zima, správný čas na přípravu vašich rostlin na jaro začíná už teď. Ať už se jedná o venkovní nebo pokojové rostliny, dobrý start jim zajistí prosperitu a růst po celou sezónu.
Co s pokojovými rostlinami po zimě?
Mnohé pokojové rostliny mohou po dlouhých zimních měsících vypadat trochu unaveně a smutně. Žluté listy a zpomalený růst jsou typickými znaky důsledku snížené hladiny světla a suššího vzduchu. Pokud jim chcete pomoci vzpamatovat se, aby prospívaly, začněte jemným prořezáním odumřelých a zežloutlých listů, čímž podpoříte růst nových výhonků. A taky se k nim lépe dostane sluneční svit. Zvyšte množství světla, které rostliny dostávají, tím, že je přesunete na světlejší místa nebo je doplníte pěstebními světly. Udržujte vlhkost vzduchu rosením listů nebo umístěním zvlhčovače do blízkosti rostlin. S přibývajícími dny postupně zvyšujte zálivku, ale dejte pozor, abyste to nepřehnali.
Tajemství šťastných rostlin
Pokud hledáte substrát vhodný pro klíčení semen, zvolte výsevní substrát. Provzdušňuje, stabilizuje vlhkost a zároveň chrání a vyživuje rostlinu. V kombinaci s hnojivem se takový substrát postará o rovnoměrné využití všech užitečných prvků.
Barevná krása na balkoně i na zahradě
Výsadba cibulovin je jedním z nejjednodušších způsobů, jak přinést do svého domova a zahrady nádherné barvy. Pokojové cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy a hyacinty, dodají interiéru zářivé barvy a krásnou vůni, zatímco venkovní jarní cibuloviny, jako jsou krokusy, lilie, begónie či kaly, promění vaši zahradu v prostor plný života.
Abyste si na jaře užili pestré květy, měli byste na výsadbu cibulovin myslet už na podzim. I když je sezóna za námi, není třeba zoufat. Výsadbu stihnete ještě i během února, avšak s určitými úpravami. Pokud chcete cibuloviny vysazovat přímo do země, musíte počkat na několikadenní oteplení. Neměly by se totiž vysazovat do zmrzlé půdy. Po zasazení je však nezalévejte, jak byste to dělali při podzimní výsadbě. Přepěstování jarních cibulovin v interiéru je další způsob, jak sezónu odstartovat. Tento proces je poměrně jednoduchý, ale vyžaduje určitou pozornost při načasování, teplotě a světle.
Zdroj, foto: Hornbach