8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přivítejte jaro s truhlíky: Vypěstujte si bylinky nebo vlastní ovocné stromy

17. 04. 2024 | Zahrádka
Jaro už je dávno cítit ve vzduchu a je i vidět v přírodě. Pokud si kus tohoto krásného období chcete přenést i domů, máme pro vás tip, jak si vytvořit rozkvetlou mini zahrádku na okně, terase nebo na balkoně. Pořiďte si truhlíky, do nichž si můžete zasadit cokoliv, po čem zrovna vaše srdce touží. Radujte se z rozkvetlých rostlinek nebo aromatických bylin každý den!

Truhlík zvládne skoro všechno


Říkáte si, že do truhlíku patří především okrasné rostlinky a na vše ostatní je třeba víc prostoru? Vyvedeme vás z omylu. Truhlíky jsou praktické, stylové a hlavně v nich jde pěstovat velké množství rostlin od těch menších okrasných přes bylinky až po ovocné stromky. Ano, přesně tak!

Další výhodou je, že rostlinky a kytičky nemusí truhlíku dominovat. Můžete si jej totiž dozdobit podle svého. Naplnit jej kamínky, mušličkami nebo sezónními dekoracemi. Díky tomu budete mít pocit, že v něm bují neustále nové a originální rostlinky.

truhlíkyLouka v truhlíku


Okrasné květiny jsou v truhlíku klasikou, která nikdy nezklame. Ohromnou výhodou je to, že se dá řídit sezónností. Nyní na jaře udělají parádu například narcisy, tulipány nebo hyacinty. Pokud toužíte po něčem divočejším, co vás okamžitě přenese do přírody, zkuste do nich umístit vlčí mák nebo luční kvítí.

Bylinky pro zpestření kuchyně


Dalším adeptem, který se do truhlíku perfektně hodí a lze jej pěstovat i na velmi malém prostoru, jsou bylinky. Bazalka, pažitka, máta, rozmarýn či tymián, to vše vám udělá na jaře a v létě ohromnou radost a můžete si jimi zpestřit jídlo i drink! Pokud vás trápí nedostatek prostoru na balkonu a i přesto chcete mít bohatou zahrádku, zkuste si pořídit regál z truhlíků. Na minimálním prostoru najdete dostatek místa na pěstování všeho, co si přejete.

Období ovoce


Blíží se ovocná sezóna: jahody, maliny, borůvky, to vše chutná nejlépe z přírody. Zkuste si něco vypěstovat doma. Jahody jsou pro pěstování v truhlíku jako dělané. Uvidíte, že si s prvními zralými plody za tento nápad poděkujete!

Malé překvapení: ovocné stromy


Ale pozor! Do truhlíku lze zasadit i ovocný strom. Záleží ale, kam truhlík umístíte. Skvělé zkušenosti máme například s meruňkou, která se perfektně hodí na balkon. Potřebuje totiž trochu teplejší prostředí, aby vykvetla, v chladu se jí nedaří. Mezi další ovocné stromy, které jdou do truhlíku zasadit, patří zakrslé druhy jabloní, hrušní nebo třešní. Pokud je váš balkon zakrytý nebo zasklený, vyzkoušejte i exotičtější ovoce, třeba citrusy nebo fíky.

Prostor pro dozdobení a stylové dekorace


Je samozřejmě nejlepší, když jsou truhlíky naplněné rostlinkami. Pokud je však chcete oživit, nezapomeňte je doplnit o originální sezónní dekorace, které udělají radost každý den. A některé jsou navíc i velmi praktické!

V případě, že se vrhnete na sázení bylinek, možná oceníte dřevěné cedulky, které stačí jednoduše zabodnout do zeminy. Ihned uvidíte, co tam zrovna roste. Cedulky je možné nadepsat již při výrobě, ale pokud chcete být flexibilnější, můžete si je vyzdobit doma.


Jakmile se pustíte do svého zahradnického dobrodružství, nezapomeňte, že osázením truhlíků to nekončí. Je třeba se o rostlinky starat a věnovat jim nejen péči, ale i dostatečnou výživu. Zjistěte si, co přesně vaše rostlinky potřebují a v jaké míře, aby vám rostly a dělaly co největší radost.


Zdroj, foto: Čistédřevo.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !