Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je důležité vyznat se v tucích

19. 05. 2010 | Péče o tělo
Jak to s těmi tuky vlastně je? Na jedné straně představují jednu z hlavích živin a v organismu zastávají řadu důležitých funkcí, na druhé straně lékaři upozorňují na jejich nadměrnou spotřebu přispívající k rozvoji obezity či srdečních onemocnění. Patří vůbec tuky do zdravého jídelníčku? ANO, podstatné je ovšem jejich množství a druh.

Naše zdraví ohrožuje vysoká spotřeba „špatných“ tuků a naopak nízký příjem tuků „dobrých“. Pokud se dobře vyznáme v tucích, můžeme se správně rozhodnout, které je nutné omezit a příjem kterých naopak zvýšit. Díky tomu pak budeme vybírat takové potraviny, které nám zajistí dosažení požadovaného příjmu „dobrých“ tuků z hlediska zdravé výživy.

Zdraví kořínekTuky by měly tvořit zhruba třetinu energie, kterou během celého dne přijmeme z jídla a pití.
 „Dobré“ tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny a měly by tvořit 2/3 z doporučeného denního příjmu tuků.




„Dobré“ tuky jsou většinou rostlinného původu a najdeme je v:
  • kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich (např. margarínech)
  • ořeších a olejnatých semenech
  • kromě toho také v rybím mase

Zdraví kořínek„Dobré“ tuky prospívají našemu mozku a srdci, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako pro tvorbu některých hormonů, jsou důležitým zdrojem energie a jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo nedovede samo vytvořit a musí je proto přijímat s potravou, stejně jako vitaminy.

„Špatných“ tuků, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, bychom měli sníst maximálně 1/3 ze všech tuků za den. Toto množství většinou vyčerpáme konzumací skrytých tuků, viditelným tukům (např. máslu, sádlu apod.) bychom se proto měli vyhýbat. „Špatné“ tuky jsou zejména v potravinách živočišného původu a nejvíce se jich skrývá v:

  • tučném mase a výrobcích z něho
  • plnotučných mléčných výrobcích
  • výrobcích ze ztužených tuků, různých polevách, oplatkách, zákuscích
  • másle, sádle

„Špatné“ tuky mají neblahý vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tak nepříznivě ovlivňují zdraví našich tepen a srdce, zvyšují také riziko vzniku civilizačních onemocnění, jako je např. obezita, diabetes mellitus II.typu nebo dna.

Zdraví kořínek

Je „dobré“ vědět:

Aby „dobré“ tuky zůstaly opravdu dobré, měli bychom vědět, jak s nimi zacházet a pro jaký způsob použití, tedy jestli na mazání, pečení, vaření či smažení, se který tuk hodí. Při nesprávném používání, např. přepalování, můžeme i z „dobrých“ tuků nechtíc udělat i „špatné“.

Na pečivo a chléb se hodí:
margarín

Do salátu přidáme:
kvalitní rostlinný olej (např. olivový, řepkový) nebo majonézu 

Krém připravíme z:
margarínu

Na dušení a pečení masa použijeme:
rostlinný olej a margarín s obsahem tuku 60 % a více nebo tekutý margarín

Když už smažíme, smažíme na:
rostlinném oleji vhodném ke smažení nebo tekutém margarínu s obsahem tuku 85 %

Když fritujeme, použijeme:
rostlinný olej nebo pokrmový tuk určené na fritování

Zdraví kořínekNa pečení moučníků a cukroví poslouží:
margarín na pečení nebo rostlinný olej

Na přípravu polevy se hodí:

margarín s obsahem tuku 60 % a více



Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Více informací o „dobrých“ a „špatných“ tucích a jejich použití naleznete na www.zdravykorinek.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opakování je matka moudrosti, ale všeho moc škodíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je dobré vědět o tucích, které konzumujeme. Pořád se to sice mění co je zdravé a co ne... I to sádlo je už je taky možné konzumovat!
A ten článek nám už to připomíná podruhéSmajlík,
protože opakování, je matka moudrosti, že?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já vím,že to není zdravé,ale stejně mám ráda chléb se sádlem .Je mi přes 60let a nikdy jsem zvýšený cholesterol neměla.
Obrázek uživatelky
profil
Já vím,že to není zdravé,ale stejně mám ráda chléb se sádlem .Je mi přes 60let a nikdy jsem zvýšený cholesterol neměla.
Obrázek uživatelky
profil
Máte pravdu, všechny tuky potřebují reklamu, ale když nakupuji, tak vidím, že si všichni berou máslo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles