A platí to i o jídelníčcích, ty též nejsou jednotvárné, obsahují i prvky zahraničních kuchyní. Jedna zvláštnost tady ale je – častou přílohou je rýže. Úkolem týdne budou karbanátky. Nejchutnější připraví poslední hostitelka Isabela, která duch celého týdne hodnotí velmi kladně. Je ráda, že se mohla zúčastnit tak družného, zábavného a pestrého týdne, kde se nepomlouvalo, neintrikařilo, ale zato hodně vařilo, hezky bydlelo a povídalo. Účast v pořadu splnila očekávání nejen její, ale také dalších soutěžících, které se u jednoho stolu ještě určitě sejdou.
Šťastně netypické pro ryze ženský kolektiv - „babince“ bývají konfliktnější. Se zábavou se vytáhne Ukrajinka Viky, která v pořadu oslaví narozeniny. Která z pětice zajímavých žen to na severu Čech ale nakonec vyhraje? Zvítězí mládí, nebo zkušenost? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Prostřeno 29.1. 2019 – Viktoriya:
V úterý 29.1. 2019 uvaří v pořadu Prostřeno Ukrajinka Viktoriya (53). Dnešní hostitelka slaví ve svůj den narozeniny a vnímá to jako hezký dárek od své dcery, která ji do pořadu přihlásila. Viktoriya řečená Viky miluje společnost, takže by mohla být dobrou hostitelkou – a tento předpoklad se potvrdí. Přestože pochází z Krymu, má ráda Českou republiku jako svůj skutečný domov. I Viky vzpomíná, jaká úžasná kuchařka byla její bohužel už zesnulá maminka.
Všechny soupeřky předpokládají, že u Viky bude naklizeno, ale že až tak, že to bude nebezpečně klouzat, to netušily. Hostitelčin manžel se při leštění podlahy opravdu činil, klouže i štáb. Viky podává předkrm s ukázkou tří ruských a ukrajinských jídel: „Pod kabátem“ je vrstvený lahůdkový salát s matjesem, který se už v pořadu nejednou připravoval, novinkou jsou játrové dortíčky nebo „choloděc“. Inspirativní je rychlá příprava dobrých Napoleonových řezů z již uváleného lískového těsta s vanilkovým krémem.
Do karbanátků radí zkušená kuchařka přidat trošku prášku do pečiva, jsou prý pak nadýchanější a křehčí. A jak tahle východoslovanská hostina zachutná návštěvě? Před přípitkem se opět čeká na Isabelu, která pro změnu bloudila. A i když to řidička ani obě těhulky bohužel neocení, na přípitek je vodka a k tomu křepelčí vejce s pravým kaviárem. Variace ruských předkrmů je lákavě naservírovaná, na stole je spousta jídla a hosté touží po vysvětlení.
Něco chutná více, něco mně, boršč je dobrý, na hlavní chod je opět hromada jídla hezky naservírovaného i s bonusovým salátkem. Nevšední kombinace kuřecích karbanátků se smetanovo-liškovou omáčkou a kaší je překvapivě výborná. Nikdo už ale skoro nemůže… Dámám vytráví až při velkorysé zábavě pod širým nebem s balonky štěstí a narozeninovým ohňostrojem.