Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První návštěva u gynekologa: Co čekat a jak se na ni připravit?

27. 08. 2024 | Výchova
První návštěva u gynekologa může být pro mnohé ženy stresující, avšak pravidelné gynekologické prohlídky hrají klíčovou roli v prevenci závažných onemocnění. Jak vysvětluje gynekoložka, „gynekolog je zde proto, aby pomohl s ochranou vašeho zdraví a zajistil včasné odhalení případných problémů. Důležitá je otevřená komunikace mezi lékařem a pacientkou, což může významně přispět ke klidnému průběhu vyšetření.“ Ať už čeká první návštěva vás, nebo se na ni chystá vaše dcera, zde je několik doporučení, jak se na ni připravit.


Co si připravit před prohlídkou


Sepište si seznam otázek, které byste chtěly lékaři položit. Může se jednat o dotazy týkající se menstruačního cyklu, antikoncepce nebo jakýchkoliv potíží, které vás trápí. Připravte si také informace o vaší zdravotní historii, včetně zdravotních problémů v rodině. Zvlášť důležitá je historie matky, babičky a sourozenců, zejména jejich závažná onemocnění, jako je rakovina děložního čípku či prsou.

Preventivní prohlídka je 1x ročně hrazena z veřejného zdravotního pojištění a je bezplatná. Některé ordinace, zejména v Praze, si stanovují poplatek za registraci nebo použití jednorázových vyšetřovacích zrcadel. O pravidlech ordinace se raději předem informujte.


První návštěva u gynekologa: Co čekat a jak se na ni připravit?Co si vzít s sebou


Přineste si kartičku pojišťovny, případně seznam léků, které užíváte. Vezměte si s sebou menstruační kalendář nebo alespoň datum začátku a konce poslední menstruace. Oblečte si něco pohodlného, co lze snadno svléknout. Ideální jsou volné sukně nebo šaty, které si můžete před prohlídkou vyhrnout. Případně kalhoty a dlouhé triko. Doporučujeme také vzít si s sebou vlhčené ubrousky bez parfemace pro osvěžení před vyšetřením.



Jak to probíhá poprvé na gynekologii?


První část návštěvy zahrnuje rozhovor s lékařem o vašem zdravotním stavu a menstruačním cyklu. Připravte si datum posledních měsíčků, zda a čím jste byla očkována proti rakovině děložního čípku a nebojte se svěřit s nepravidelnostmi cyklu či jinými gynekologickými problémy. Následně si odstrojíte oblečení na spodní polovině těla. Ordinace je vybavena převlékárnou, kde si můžete oblečení ponechat. Lékař provede základní vyšetření, které může zahrnovat měření krevního tlaku, vážení a vyšetření prsou. Samotné gynekologické vyšetření se provádí vleže a je zaměřeno na pohlavní ústrojí. Lékař vyšetřuje pohmatem, pomocí tzv. zrcadel, které se zavádí do pochvy a kontroluje děložní čípek a odebírá stěr tzv. cytologie. Výsledky stěru jsou sdělovány s odstupem 1-2 týdnů.

Pokud žena ještě neměla sexuální styk, neprovádí se kolposkopie ani stěr z děložního čípku, místo toho se provádí ultrazvuk přes břicho. Po prohlídce bude čas na další otázky a diskuzi. Lékař může poskytnout informace o antikoncepci, prevenci pohlavně přenosných nemocí a dalších tématech. Před návštěvou gynekologie není nutné se holit. Je na každém, jestli se oholí nebo ne, lékař nehodnotí vzhled. Stačí provést běžnou hygienu.


Kdy poprvé na gynekologii?


První prohlídka by měla proběhnout kolem 15. roku věku nebo při zahájení sexuální aktivity. Je důležité začít pravidelné kontroly včas, aby se předešlo případným zdravotním problémům. Gynekologické vyšetření může být nepříjemné, ale není bolestivé. Důležité je pokusit se zmírnit obavy a uvolnit se. Mějte na paměti, že jde o vaše zdraví.

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou klíčové pro zdraví každé ženy. Nebojte se klást otázky a informovat lékaře o všech svých obavách. Prevence je nejlepším způsobem, jak se postarat o své zdraví.


Zdroj: Gynella


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky