Nejdůležitější je čistá mřížka
Místo, na které se pokládají potraviny musí být vždy důkladně čisté. Právě mřížka totiž ovlivňuje to, zda budou grilované speciality zdraví prospěšné či nikoli. Jakékoli staré usazeniny se pod žárem znovu rozpustí a jejich výpary se promění v karcinogenní, navíc mohou připečené zbytky pokazit chuť nově připravovaného jídla. Na hrubou nečistotu vezměte například zednickou špachtli, následně pod proudem vody vyčistěte mřížku pomocí drátěnky.
Na elektrický gril se musí jemně i v případě čisticích prostředků
U elektrického grilu je důležité začít s čištěním, dokud je stále horký. Pokud jste to po posledním grilování zanedbali, doporučuje se gril znovu nahřát. Před samotným čištěním je však důležité jej odpojit ze zásuvky. Zároveň je nutné mít na paměti, že povrchy elektrických grilů jsou náchylné k poškrábání a jakékoli rýhy způsobí pozdější připalování pokrmů. Obecně platí, že k čištění postačí hladká strana houbičky či papírové utěrky a jemný čisticí prostředek, nejlépe ten určený přímo na grily, ne však s brusným – abrazivním účinkem.
Plynový gril vyčistí vysoká teplota
V tomto případě je nejsnazší postup údržby velice jednoduchý. Po každém použití gril rozpálíte na vysokou teplotu, a tím se zbavíte všech zbytků mastnoty a jídla. Že máte čisto poznáte jednoduše – jakmile přestane vycházet kouř. Všechny nečistoty se promění na popel a ty hravě odstraníte pomocí hadříku či utěrky. Rošt vyčistíte pomocí škrabky nebo drátěnky.
Gril na dřevěné uhlí je třeba vypálit
Nejdříve je důležité odstranit veškerý popel a zbytky jídla, čímž se doba výpalu zkrátí. Na vyčištění roštu postačí houbička na nádobí a čistič na grily. O vnějšek grilu se v tomto případě není nutné starat vůbec. Nicméně je možné ho natřít třeba voskem nebo olejem.
Prevence je základ
Čím více opatření učiníte, aby se jídlo nepřipalovalo, tím méně práce do budoucna budete mít. Aby se maso a další potraviny nepřichytávaly k roštu, postačí jídlo před grilováním potřít trochou oleje. Další možností jsou misky na grilování. Existují buď jednorázové z alobalu nebo třeba smaltované na více použití. Pokud by chtěl člověk uchránit před znečištěním i ohniště – u grilů na uhlí – může spodek grilu vyložit alobalem. A samozřejmě platí, že je třeba gril ihned po použití vyčistit a nenechávat zaschnout. Jakou metodu zvolíte záleží na vás, nejjednodušší je určitě sáhnout po přípravku přímo určeném na grily. Pak už si stačí jen vychutnat oblíbený pokrm a užít si krásné jarní dny.
Zdroj: Larrin