Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rajčata nepatří do lednice

9. 10. 2012 | Škola vaření
Rajčata pochází původně ze Střední a Jižní Ameriky (Peru, Ekvádor, Mexiko). Na rostlině je jedlý plod tzv. rajče neboli rajské jablíčko. Pokud se chystáte ale konzumovat zelená rajčata, můžete si způsobit otravu organismu, takže na to pozor. Obsahují totiž solanin, který může také mimo jiné způsobovat i bolesti hlavy. Rajče je jednoletá lilkovitá rostlina.

Existuje opravdu mnoho druhů a odrůd rajčat, např. cherry rajčátka, keříková rajčata, soudková rajčátka či žlutá rajčátka. Na světě je dostupných více než 7500 druhů rajčat. Existují dokonce i oranžová a černá rajčata.

rajčata nepatří do ledniceRajčata obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, např. betakarotén, vitamin C, provitamin A, vitamin B, vitamin D, vitamin K, vitamin F, železo, kyselinu listovou, fosfor, lykopeny, chrom, zinek, draslík a taky hodně vlákniny. Obsahují převážně vodu, a proto v nich není ani moc tuku. Tuk je zastoupen úplně minimálně. Rajčata jsou vhodná při držení diet, ať už obyčejných či redukčních a čistících. V hojné míře by měli rajčata pojídat lidé se srdečními onemocněními a lidé s poruchami krevního oběhu a poruchou látkové výměny. Je dokázáno, že rajčata působí hodně proti únavě člověka, zlepšují vaši náladu, prospívají kvalitě a zdraví vaší pokožky těla a také celkově zlepšují obranyschopnost těla a kůže. A dokonce také zpomalují stárnutí buněk. Rajčata také chrání před negativními účinky UV záření a udržují čistý vlastně celý váš imunitní systém. Dokonce také můžou napomáhat při problémech s prostatou.

A další důležitou informací je, že rajčata nepatří do lednice. Bohužel špatně snášejí teplotu pod 10 stupňů a proto je raději nechte vytažené v teplejším prostředí.

Z rajčat se dá také vyrobit spousta pochutin, např. rajčatový kečup, lečo, vaříme rajskou omáčku či polévku. Možností je tedy opravdu hodně. Rajčata jsou zdravá, prospěšná a navíc mají opravdu dobrou a lahodnou chuť.

Radím tedy, pokud chcete zlepšit své zdraví, papejte rajčata. Nejlepší jsou samozřejmě domácí ze zahrádky, ale kdo nemá možnost, vystačí si i s kupovanými.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Rajčata naprosto miluji, ale tolik info jsem o nich nevěděla.
Obrázek uživatelky
profil
rajčat se letos urodilo opravdu hodně,tak je mám zavařené na zimu na omáčku.Jsem zvědavá,jaká budou.Dělala jsem je poprvé.Jen tak nandané ve sklenici a zavařené.Je pravda,že domácí mají úplně jinou chuť než kupovaná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles