Svatební dort, nezbytný zákusek na svatební hostině. Jak ale vybrat ten správný,aby chutnal a aby moc nestál?
Také při vybírání dobrého cukráře se vyplatí nedat nic na reklamu, ale na zkušenosti vlastní nebo doporučení od přátel.
Již dávno neplatí, že svatební dort je příliš suchý nebo příliš máslový a bude mdlé chuti. Od opravdových mistrů mohou dorty chutnat vskutku báječně.
Než začnete vybírat svatební dort, měli byste vědět, kolik hostů budete mít na svatbě. Je zvykem dort po hlavním chodu nakrájet ke kávě, proto u větších oslav je třeba dort poněkud větší, ev. nechat vyrobit ještě dorty další, již menší. Naopak při malé oslavě objednejte dort menší, nebo ho budete muset zamrazit a jíst ho budete až do příštích Velikonoc.
Před objednáním dortu u cukráře můžete využít ochutnávku krémů, polev a dalších příchutí, které by do dortu mohly být zakomponovány, proto neváhejte a řekněte si o to. Ušetříte si zklamání na hostině.
Zde jsou některé otázky, které byste cukráři měli položit:
- Kdy se dort bude péct?
Dort by neměl být starší než 1-2 dny před servírováním hostům.
- Pokud bude na dortu ovoce, bude čerstvé nebo z konzerv? Doporučujeme vybrat ovoce, které je čerstvé k dostání v obchodech. V zimním období je to horší, ale i tak se dá vybrat.
- Bude dort dostatečně vychlazen?
U většiny cukrářů je to samozřejmost, ale někde se může stát, že dort dodělají na poslední chvíli a potom (zejména v letním horku) by nemusel přežít ani cestu do restaurace...
- Je doprava a aranžování dortu v ceně? Jaká bude výsledná cena? Vždy je lepší vědět cenu dopředu, ať pevnou nebo podle výsledné váhy.