Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.09. 2024
Dnes má svátek Matouš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovládají vaše děti 5 základních plaveckých dovedností? A co vy?

20. 09. 2024 | Výchova
Chcete-li, aby se vaše děti naučily opravdu dobře plavat, nastává právě teď vhodný čas, přihlásit je do plaveckého kurzu. Po létě jsou na koupání zvyklé, a tak rychle přivyknou i pravidelným návštěvám bazénu. Trenéři je tu naučí dovednostem, díky nimž budou ve vodě jistější a změní se z tzv. pasivních plavců v aktivní.

Po létě, kdy měly děti spoustu příležitostí zařádit si v bazénech, rybnících, řekách nebo moři, je vhodné využít toho, že jsou na vodu zvyklé, a přihlásit je na některý z plaveckých kurzů. Naučí se tady totiž mnoho dovedností, které bychom je my sami při nejlepší vůli nenaučili.

Mnoho rodičů si myslí, že jejich děti umí plavat, ale ve skutečnosti jde pouze o pasivní plavce. To jsou děti (ale samozřejmě podobně je na tom i řada dospělých), které se sice udrží nad hladinou, dělají tempa rukama i nohama a uplavou určitou vzdálenost, ale nemají zvládnuté základní plavecké dovednosti. Proto jsou jejich pohyby často zmatené, neúčelné, křečovité, schematické, a celkově děti nemají ve vodě potřebnou jistotu.

Ovládají vaše děti 5 základních plaveckých dovedností?


1. Dýchání do vody – při nácviku této dovednosti je cílem naučit dítě intenzivní nádech ústy a dlouhý, plynulý a úplný výdech ústy i nosem do vody s otevřenýma očima. V plynulém opakování bez zadržení dechu.

2. Splývavá poloha – také nazývaná sebezáchranná – děti se učí vznášet se na zádech, ale i na břiše s hlavou v prodloužení trupu.

3. Orientace ve vodě i pod vodou – důležité je naučit se plavat s otevřenýma očima, a to s brýlemi, ale i bez nich.

4. Pády a skoky – trenéři dětem vysvětlí zásady bezpečného skákání a pak je s dětmi nacvičují, a to z různých výšek a z různých poloh.

5. Pochopit „pocit vody“ – tato dovednost spočívá v pochopení záběrové plochy a polohy. Dítě musí rozpoznat, který pohyb zajišťuje pohyb vpřed, který vzad, čím docílí točení dokola, jak se dostane z hloubky k hladině a opačně.


Naučit se tyto základní dovednosti je pro následující výuku samotných plaveckých způsobů naprosto nezbytné. S výukou konkrétních plaveckých způsobů je pak nejvhodnější začít u dětí ve věku 5–6 let.  Podle odborníků je také na výuku plavání v 8 nebo dokonce 10 letech pozdě. Umět plavat by přece mělo patřit k základnímu vzdělání!

Nestačí výuka plavání ve škole?


Možná vás napadne, proč přihlašovat dítě do plaveckého kurzu, když chodí plavat v rámci školy? „I když má vaše dítě to štěstí a účastní se pravidelných a odborně vedených hodin plavání v rámci povinné školní výuky, na to, aby se stalo aktivním plavcem, to nestačí. Navíc pro řadu škol je stále velmi obtížné zajistit vhodný bazén pro výuku a vzdělané instruktory, takže pravidelnost a úroveň výuky plavání je v různých částech republiky a jednotlivých školách velmi rozdílná. Dvouletá covidová přestávka navíc způsobila, že mnoho dětí nechodilo do kurzů vůbec, nebo se učilo plavat online, což opravdu moc nefunguje



Zdroj, foto: Juklik.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !