Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.01. 2025
Dnes má svátek Čestmír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alchymie kávy: od klasiky po espresso orange aneb jak trendy vytvářejí kávovou kulturu

7. 08. 2024 | Zajímavosti
Přesto, že na počátku svých dějin byla káva považována za satanův nápoj, postupně učarovala celému světu. Kávová kultura má velmi bohatou historii, kterou však spoluvytváříme i my, její milovníci. 

Například espresso tonic se stává současnou klasikou, kravské mléko nahrazují baristé všemožnými alternativami a klasickou ledovou kávu sesazuje z pomyslného trůnu cold brew. Každoročně se objevují nové trendy, které do kávové kultury pronikají a hledají si své místo mezi tradičními druhy. Mezi poslední trendy patří například i takzvané „ready to drink“ nápoje, které jsou připravené k přímé spotřebě. Víte, jaké další netypické kávy dobývají svět?

To, že káva patří k vůbec nejpopulárnějším nápojům, není žádným tajemstvím. V současnosti si každý na kávovém trhu najde to své. Někdo má rád tradiční italské espresso, další dává přednost experimentům. Každým rokem se káva a způsoby její přípravy mění.

alchymie kávyĎáblův nápoj


O objevení kávy koluje několik legend, ovšem jedna z těch nejznámějších vypráví o pastevci, který měl pást své stádo koz v Etiopii. Jednoho dne vypozoroval, že kozy překypují energií ve dnech, kdy se pasou na louce s keři obsypanými červenými bobulemi. Rozhodl se tedy bobule také ochutnat a k jeho překvapení měl po celý den plno energie.

O své zjištění se rozhodl podělit s mnichy. Ti však pastevcovo nadšení nesdíleli, ba naopak. Opat, který kávu ochutnal, ji označil za dílo samotného ďábla. Nakázal tedy veškeré nalezené bobule spálit. Ale co se nestalo. Ve chvíli, kdy byly bobule nasypány do ohně, se z nich začalo linout tak příjemné aroma, že opata donutilo vyndat je z ohně a začít s nimi experimentovat. Přišel na to, že když zrna rozdrtí a zalije horkou vodou, získá silný elixír. Ten pak začal podávat ostatním mnichům, kteří díky němu zvládli citovat dlouhé pasáže nočních modliteb. Úplnou náhodou tak byly odhaleny povzbuzující účinky kávy.

Rok 2024 ve znamení trendů


Dnešní kreativní doba nabízí spoustu kávových specialit, které by zřejmě vyděsily bohabojné středověké obyvatelstvo. Mezi ně patří například espresso orange. Jak už název napovídá, tento osvěžující drink se skládá z espressa a pomerančového džusu. Ačkoli se to nezdá, pomerančová šťáva krásně vyvažuje hořkost kávy a vytváří tak harmonické spojení, které dokonale nakopne i osvěží.

Populárním novodobým nápojem je i espresso tonic. Ten si své fanoušky získal neobvyklou kombinací kávy a nahořklé limonády. Nápoj vznikl ve Švédsku, kde se v jedné pražírně po protancovaném večírku partička přátel rozhodla doplnit energii, ale k dispozici měla pouze kávu a zbytek toniku. Tento nápoj se rychle rozšířil po celém Švédsku a následně dobyl i celou Evropu.

Moderní osvěžení nabízí káva, která se připravuje různými filtračními způsoby za studena. Patří sem především cold brew, který si drží přední místo v žebříčku nejoblíbenějších kávových nápojů. Připravuje se pomalým louhováním kávy ve studené vodě po dobu 11 až 24 hodin. Tímto procesem vzniká nápoj s jemnější sladší chutí a nižší aciditou než klasická ledová káva, která se připravuje z horké kávy. Cold brew má také vyšší obsah kofeinu a je populární zejména v letních měsících pro své osvěžující vlastnosti.
Velmi podobný postup přípravy je i u nevšední kávy nitro cold brew, ale s jedním zásadním rozdílem. Nitro cold brew se umístí do speciálního přístroje s pípou, kde se káva nasytí dusíkem, a proto má následně při čepování do sklenice krémovější konzistenci. Proces přidávání dusíku navíc chuť kávy zjemní. Nápoj je tak lehce nasládlý a zároveň bublinkový, což u kávy rozhodně není běžné.

Káva na milion způsobů

 
Kávu si můžeme dochutit i alternativními druhy mléka. Rostlinná mléka obsahují méně nasycených tuků a můžou poskytovat i různé nutriční benefity, jako jsou vitamíny a minerály, a to v závislosti na typu rostliny, ze které jsou vyrobeny. Navíc si je mohou vychutnat i osoby, které z nějakého důvodu nemohou pít kravské mléko.

Nejběžnější je mléko sójové a ovesné. Jsou oblíbené pro svou krémovou texturu a schopnost dobře se napěnit, což je ideální pro přípravu latté nebo cappuccina. V oblibě mnoha baristů je ale třeba hrachové mléko – vyznačuje se delikátní chutí a nízkým obsahem cukru. Pro ty, kteří mají rádi sladší nápoje, je vhodné například mléko kokosové. Různé druhy ořechových mlék ocení lidé, kteří vyhledávají charakteristickou chuť zvoleného ořechu, například mandlí.

Ready to drink – snadno a chutně


Hotový kávový nápoj připravený k přímé spotřebě se dostává do popředí. V obchodech si stále více všímáme nápojů, které jsou namíchány v plechovce tak, aby chutnaly jako z kavárny. Nejedná se však pouze o klasickou kávu 3v1. 
A proč jsou kávy v plechovkách tak oblíbené? Jedním z hlavních důvodů je určitě jejich chuť. Většina ledových káv „ready to drink“ je sladká a také krémová, potěší tedy téměř každého. Další výhodou je, že je káva okamžitě připravena ke konzumaci, což se mnohým hodí především při ranním vstávání do práce. Kvalita těchto nápojů se také v posledních letech výrazně zlepšila, a to i díky pokročilým technologiím a pečlivému výběru surovin. Můžeme navíc pozorovat i trend, kdy i velké kávové společnosti začínají produkovat hotové ledové nápoje a zařazovat do nabídky varianty třeba s bezlaktózovým mlékem, bez cukru či veganské druhy. I to je důkazem toho, že lidé jednoduše kávu milují. Ta zkrátka z módy nikdy nevyjde.


Zdroj, foto: HELL ENERGY


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !