Právě rozmanitost chutí a zajímavých vlastností přírody si můžeme v tomto období vychutnat díky bylinným čajům.
Čím si tedy můžeme svůj šálek čaje obohatit?
Citronová tráva, alias voňatka citronová nebo lemongrass pochází z jižní Indie a jejím hlavním posláním je povzbudit náš organismus. Pro své nezaměnitelné aroma se používá nejen v orientální kuchyni, ale i jako přísada do parfémů, mýdel nebo osvěžujících koupelí. Voňatka zlepší vaši schopnost koncentrace a má také pozitivní vliv na trávení.
Blahodárné účinky a citronové aroma má i meduňka, původně z jižní Evropy. Ta naopak navozuje klid, příjemný spánek a podporuje dobré zažívání.
Maracuja neboli mučenka jedlá je exotické ovoce z tropických lesů Brazílie, které je bohaté na mnoho důležitých vitaminů a živin (vitaminy B, C a provitamin A, železo, vápník, vláknina). Zajímavostí je jeho český název, mučenka, který je inspirován obrazci květů připomínajících trnovou korunu Ježíše Krista.
Stejně tak energizující nasládlou a velmi příjemnou vůni má sušená kůra tropického stromu, jehož domovem je Srí Lanka – totiž skořicovníku.
V jižní Africe zase roste bylina s příznačným názvem medový keř alias honeybush. Své jméno dostal díky opojné vůni medu, kterou kolem sebe šíří. Je bohatý na vitaminy, minerály a působí proti nespavosti a některým druhům alergií.
Eukalyptus neboli blahovičník, který ve volné přírodě dorůstá až do stometrové výšky, najdeme většinou v Austrálii, kde ho místní domorodci odedávna považují za univerzální léčivo. Moderní výzkumy přitom potvrdily jeho výborné antibakteriální účinky.
Máta peprná obsahuje mentol a je známá svou výraznou chutí a vůní. Používá se hojně v kuchyni do lahodných nápojů, moučníků, salátů či masa, ale i v léčitelství – pro své blahodárné účinky na trávicí trakt.
Všechny takové čaje jsou přírodní a neobsahují kofein. Jejich výjimečné vlastnosti si můžete vychutnat při jakékoliv příležitosti – kdykoliv se budete chtít cítit dobře, pochutnat si a zároveň udělat něco pro své zdraví.