Sbírání zavařovacích sklenic je v mnohých zemích trendem, zajímavé kousky jsou ke koupi na různých aukcích. Jak tedy můžeme skleničky využít? Můžeme v nich třeba upéct muffiny, malé bábovky nebo do nich naaranžovat oblíbený cheesecake či tiramisu. Určitě takovou skleničkou potěšíme přátele na nějakém ze svých večírků. Ze skleniček však lze vyrábět i zajímavé svícny nebo květináče.
Vraťme se však opět k jídlu, lépe řečeno k lahodným pokrmům v zavařovací sklenici. Co všechno si můžete díky zavařovacím sklenicím připravit? Máme pro vás jeden lahodný tip.
Zavařený koláč
(cca 2 porce, sklenice: LaParfait terine 500 ml nebo podobná)
150g ovoce (borůvky, maliny, ostružiny…)
100g krupicového cukru
100g měkkého másla
1 / 4 čajové lžičky prášku do pečiva
2 vejce velikosti M
Špetka soli
2 polévkové lžíce mléka
Postup: Připravíme zavařovací sklenice obvyklým způsobem. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme ostatní suroviny. Zpracováváme ručním mixérem asi minutu. Jakmile je těsto hladké, necháme chvíli odpočinout. Mezitím si vystřihneme kolečko z pečícího papíru o průměru dna sklenice a vložíme ho dovnitř (počet dle počtu sklenic). Do sklenic nalijeme trochu těsta, posypeme částí ovoce a postup zopakujeme.
Dbáme na to, aby sklenice byla naplněna jen do poloviny, koláč totiž znásobí svůj objem. Sklenice zavíčkujeme a zavařujeme přibližně hodinu od chvíle, kdy voda v hrnci dosáhne bodu varu. Takto připravený koláč vydrží až rok. Je výborný se zakysanou smetanou nebo vanilkovým krémem. Můžeme jej podávat studený nebo opětovně ohřátý ve vodní lázni.
Zdroj, foto: o-i.com
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz