Šalvěj kvete od května do července. Lidové názvy pro šalvěj jsou: babské ucho, babí roucho, vlčí chvost, koníčky, nebo také smrtky. Šalvěj má vlastnosti léčivé byliny, proto už staří Římané užívali její léčivé síly.
Léčivé účinky šalvěje
Šalvěj má:- dezinfekční, antibakteriální a antivirózní účinky
- čaj ze šalvěje nám pomůže při rýmě, kašli, nachlazení, chřipce, angíně
- nálev je výborný jako kloktadlo při bolení v krku, při zánětlivých onemocněních dutiny ústní, nebo při krvácení dásní
- blahodárně působí na naše trávení - bojuje proti plynatosti, napomáhá trávení a funkci žlučníku
- urychluje léčení žaludečních a střevních katarů a otrav jídlem
- snižuje vylučování potu
- dále je šalvěj výborná na kožní defekty a hnisající rány - uplatňuje se při nechutenství a zánětech sliznic
![šalvěj lékařská šalvěj lékařská](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/werushka7-salvej-lekarska-1.jpg)
- působí na mozek a zlepšuje tak koncentraci a myšlení
- léčí záněty močových cest
- zabraňuje průjmům
- používá se i při léčbě různých druhů rakovin
- blahodárně působí na oči a žlázy - ostří smysly - tlumí stařecký třes
- posiluje celé tělo, zabraňuje záchvatům mrtvice
- čistí krev a odvádí hleny
- rozmačkaný list je výborný jako první pomoc při kousnutí hmyzem nebo při menším poranění kůže
- nálev v koupeli nebo obkladu působí léčivě na různé mykotické potíže a plísňová onemocnění kůže
- odvarem ze šalvěje omezíme tvorbu lupů.
Důležité a zajímavé účinky šalvěje:
Šalvěj snižuje tvorbu mateřského mléka, což je dobré pro kojící matky, které chtějí s kojením přestat. Vzhledem k tomu, že má vysoký obsah toxického thujonu, nelze doporučit dlouhodobé podávání.Sběr: Šalvěj je možné sbírat po dobu celého léta.
Sbírat můžeme listy, nebo celé vršky výhonů.
Sušení: Šalvěj sušíme v tenké vrstvě. V místnosti, která je dobře větraná a nedopadají na ni sluneční paprsky. Správně usušené listy by měly mít zelenou barvu.
Způsoby zpracování: Usušenou šalvěj používáme do čajů a nálevů, nebo používáme i jako koření.
Šalvěj jako koření:
- používají se čerstvé i sušené listy
- na jehněčí a telecí maso, ryby
- do směsí na přípravu karbanátků
- do nádivek
- k ochucení mletého masa.
Vypěstujte si ji:
Šalvěji se velmi dobře daří na teplých, slunných a chráněných stanovištích (nejlépe ve vápnitých půdách). Výživné půdy nebo zahradnické substráty pro ni nejsou vhodné. Může se množit buď semeny, řízky nebo dělením trsů.
Recept na čaj:1 čajová lžička sušené šalvěje na 250 ml horké vody, necháme cca 5 minut vyluhovat a pijeme po doušcích.
Jedna legenda praví, že touhou šalvěje je udělat člověka nesmrtelným! :) Tak na co ještě čekáte, CHYTRÉ ŽENY? :)
Werushka7 - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz