Výhody skla bod po bodu
1) Sklo nemění chutěKdyž jíte jídlo z plastové dózy nebo pijete z plastové láhve, můžete cítit chuť plastu. Vybavujete si ji? Nic příjemného. Sklo chuť jídla ani pití neovlivňuje. Patří mezi inertní materiály, tedy takové, které nereagují s žádnými látkami, proto se používá v laboratořích. Je netečné, nejedovaté a neškodné.
2) Ve skle voda voní jako voda
Jednou čaj, podruhé kávu, pak vodu nebo limonádu. Pokaždé máme chuť na něco jiného a nápoj si chceme vychutnat včetně jeho vůně. Plast pachy nasává, a i když myjete láhev pravidelně, dostat z ní výrazné aroma není vždy snadné. Sklo pachy nepřijímá, a tak tento problém úplně odpadá.
3) Sklo vydrží jako nové
Sklo jen tak nepoškrábete. Vypadá pořád stejně, drží si svůj tvar i vlastnosti. Samozřejmě se snadněji rozbije než plast, ale i to je řešitelné . Čiré sklo se také snáze udržuje čisté, prostě vidíte, jestli je špinavé, nebo ne.
4) Máte jistotu, že sklo neobsahuje žádné škodlivé sloučeniny
Při výrobě plastů jsou používány různé propyleny, nejčastěji se mluví o BPA a BPS. Ty mohou významně ovlivnit zdraví dětí i dospělých, mj. vývoj plodu v těhotenství, imunitu nebo tvorbu spermií. Sklo je sklo. Při jeho výrobě žádné škodlivé sloučeniny používány nejsou.
5) Recyklace
Záleží vám na životním prostředí? Sklo je materiál, který lze bez problémů recyklovat.
6) Nemusíte přemýšlet o teplotě
Do mnoha plastových lahví nemůžete nalít vroucí vodu. V případě borosilikátového skla si takové starosti dělat nemusíte – vroucí čaj, ledová limonáda, jakákoli teplota je bez problémů. Sklo je speciálně ošetřeno, takže nepraskne.
Zdroj: Pijemezeskla.cz