Neexistuje žádné univerzální pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Je ale jasné, že abychom jej udrželi co nejdéle čerstvé, mělo by být skladováno v suchém prostoru bez přístupu vzduchu. Dobře známým faktem také je, že není dobré akto ukládat ještě teplé pečivo. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně.
Jak skladovat pečivo na lince
Na kuchyňské lince nebo přímo na stole je pečivo dobře dostupné. Prostor ale pak může působit neuklizeně. „Pokud je pro vás skladování pečiva na lince nejlepší možností, vyberte si alespoň její méně frekventovanou část a pořiďte si praktický chlebník, který svůj obsah elegantně skryje,“ radí Martin Noha.Před nákupem chlebníku zvažte, kolik pečiva vaše rodina potřebuje, kam hodláte chlebník umístit a jaké barvy preferujete. Na chlebníku nešetřete, protože u nekvalitních výrobků se dvířka následkem častého otvírání mohou velmi rychle poničit. Kvalitní chlebník ověřené značky vám naopak vydrží sloužit dlouhá léta.
Skladování v uzavřené skříni
Skladování pečiva v uzavřené skříni je jistě ověřeným a vhodným způsobem, obzvlášť zvolíte-li místo, kde bude chléb a rohlíky po ruce při přípravě snídaně a večeře. Nevýhodou však je ztráta prostoru, kde by mohlo být uskladněno skleněné, porcelánové i jiné nádobí. U prosklených skříněk zase výsledek nevypadá příliš esteticky a může vzbuzovat dojem nepořádku. Při pravidelném úklidu, kontrole obsahu skříňky a dostatku místa na nádobí však lze tuto variantu doporučit.Speciální zásuvka
Řada kuchyňských linek dnes již disponuje speciální hlubokou zásuvkou s vnitřní plastovou vložkou, která umožňuje snadné čištění. Tento typ šuplíku má speciální těsnění, které v zavřeném stavu nepropouští k pečivu téměř žádný vzduch a chrání je tak před oschnutím. Tento typ skladování je jeden z nejvhodnějších, a pokud plánujete rekonstrukci nebo stavbu nové kuchyně, určitě zásuvku na pečivo zahrňte do plánů.Zdroj, foto: Brabantia