Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 10.10. 2024
Dnes má svátek Marina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Skleněný pokoj

17. 05. 2020 | Televizní tipy
Na kopci nad Brnem vyrostlo mistrovské dílo modernistické architektury. Vila z betonu, oceli a skla měla být symbolem budoucnosti a otevřenosti. Osud ale zamíchal karty jinak. Do života manželů Landauerových a rodinné přítelkyně Hany fatálně zasáhne nejen nacismus, ale i věci tak přízemní jako nevěra a potlačovaná láska. Televizní premiéra koprodukčního filmu Skleněný pokoj ČT.

Ve filmu Skleněný pokoj frají: C. van Houtenová, H. Alströmová, K. Roden, C. Bang, R. Moller, A. Borbélyová, M. Hofmann, K. Dobrý, V. Polívka a další. Kamera M. Štrba. Scénář A. Shaw. Režie J. Ševčík (Premiéra)

Slavná brněnská funkcionalistická vila (Tugendhat) ovlivnila svým pojetím prostoru nejen vývoj architektury, ale stala se inspirací i pro známý román Simona Mawera Skleněný pokoj a pro jeho současné filmové zpracování. Tento dům je nejen výtvarnou ikonou, ale také křižovatkou, kde se prolínaly ústřední motivy dějin dvacátého století: osudy židovské rodiny, zničující projekty Skleněný pokojnacistického Německa, a v neposlední řadě i poválečné komunistické diktatury. Mistrovské dílo moderny z betonu a oceli je ve filmu a jeho fiktivním příběhu sídlem bohatého podnikatele Viktora Landauera (C. Bang), jeho ženy Liesel (H. Alström), jejich rodiny.

Skleněný pokoj je tu z počátku synonymem krásy, otevřenosti, stejně jako nadějí mladého československého státu a jeho budoucnosti. Rodinný život, který si manželé vysnili, však netrvá dlouho. Viktor je Žid a Evropu zahaluje stín nacismu a blížícího se válečného konfliktu. V panice a zmatku, které provázejí německou okupaci, Landauerovi prchají za dramatických okolností z Československa, příběh vily tu však zůstává. Lieselina přítelkyně Hana (C. van Houten) a její židovský manžel se však rozhodli zůstat v Brně.

Díky poměru s německým konstruktérem Stahlem se tak před Hanou otevře možnost návratu do „skleněného pokoje“ a ona si oživuje vzpomínky na emocionální přátelství s Liesel i dobu plnou nadějí. Znovu se setkávají až v krátkém čase roku šedesát osm, ale jejich nucené odloučení vlastně jen prohloubilo jejich dávný osudový vztah. „Vilu jsem vnímal jako prostor, který každého doslova nutí ke svobodě“, říká o svém filmu režisér Julius Ševčík.

Film Skleněný pokoj můžete sledovat 17. 5. 2020 od 20,10 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Skleněný pokoj:

Skleněný pokoj
Skleněný pokoj
Skleněný pokoj
Skleněný pokoj
Skleněný pokoj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zlaťáky