Uchovejte si léto ve sklenici džemu
Slunné letní dny máme neodmyslitelně spojené se spoustou druhů šťavnatého ovoce, jehož svěží chuť bychom chtěli zařadit do jídelníčku v každém ročním období. Chuť léta dokáží dokonale uchovat lahodné džemy s nízkým obsahem cukru.
Základem každého
zavařování a želírování je pektin, který pomáhá džemu získat správnou konzistenci. K
Pektinu Dr. Oetker můžete přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý. Můžete si také vybrat množství cukru podle zralosti zpracovávaného ovoce nebo výsledného obsahu cukru v připravovaném džemu.
Pektin Dr. Oetker je veganský, jelikož se jedná o látku přirozeně se vyskytující v kůře citrusových plodů a zpracujete s ním až 2 kg ovoce. Příprava džemu je s ním jednoduchá a rychlá a zvládne ji i začátečník.
Neméně důležitou složkou při zavařování je také
Kyselina citrónová Dr. Oetker, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu. Kromě zavařování ji navíc můžete využít třeba i pro dochucení domácích limonád, a navíc je i osvědčením pomocníkem při odstraňování vodního kamene v domácnosti nebo slouží k přípravě domácích čistících a pracích prostředků.
Moderní džemy – hodně ovoce, méně cukru
Tradiční recepty našich babiček často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1. Moderní želírovací cukry a přípravky pro zavařování ale dokáží tento poměr změnit ve prospěch ovoce, kterého v džemu může být až 75 %.
Skvělým pomocníkem pro snadnou a rychlou přípravu džemů je Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker. Tento želírující přípravek pomáhá ovoci zachovat maximum z jeho výrazné chuti s použitím minimálního množství cukru. Stačí jej smíchat se dvěma lžícemi cukru a povařit s ovocem ještě před dosypáním zbylé dávky cukru, a během pár minut je džem hotov.
Pokud chcete mít zavařování hotové ještě rychleji, můžete se obrátit na Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker. Tuto směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citronové pouze přidáte k 1500 g ovoce podle návodu, přivedete do varu a po pěti minutách můžete plnit hotový džem do připravených skleniček.
Milovníky zdravého stravování a alternativních způsobů slazení určitě potěší Dr. Oetker Želírovací cukr se stévií. Výtažky z exotické stévie dávají tomuto cukru o mnoho sladší chuť a přitom nepřidávají obsah kalorií. Snadno si tak můžete připravit svůj oblíbený džem se sníženým energetickým obsahem.