Veselé Velikonoce s Labetou
Užijte si tradiční Velikonoce s dobrotami jako od babičky, i když se vyhýbáte lepku, nebo chcete jen odlehčit svému trávení. Rychlým a snadným řešením můžou být směsi na přípravu bezlepkového velikonočního pečiva od tradiční české značky Labeta, která
je již téměř 30 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě a také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Vyzkoušejte třeba směs na Beránka bez lepku, který je k nerozeznání od toho klasického, nebo na tradiční mazanec. Do směsi na mazanec přidáte už jen mléko, máslo a žloutky a povede se vám v troubě i v domácí pekárně. Mazanec je navíc univerzální – z perfektně namíchané směsi upečete třeba i velikonoční jidáše nebo pletený věnec. Nebo zkuste letos trochu experimentovat a upečte z něj mini mazance naplněné čokoládovou náplní. Nádherně ozdobí váš sváteční stůl a můžete je nadělit i koledníkům.
Mini-mazance plněné čokoládou
Potřebujete: Směs na
Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g
Sušeného droždí Labeta, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení
Postup: K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.
A co s přebytkem vykoledovaných velikonočních vajíček? Udělejte si k snídani výbornou vajíčkovou tlačenku:
Vajíčková tlačenka
Potřebujete: 5 větších vajec uvařených natvrdo, 250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice), 100 g šunky, 100-150 g majonézy (2-3 lžíce), 150 ml horké vody + 150 ml nálevu z okurek, 1 balíček
Želatiny na vaječnou tlačenku Labeta, sůl a pepř
Postup: Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Doporučuji si připravit takto vlastní směs zeleniny než použít sterilovanou směs, chuťově je pak tlačenka mnohem lepší. Mrkev a hrášek můžete na dvě minutky povařit a zchladit studenou vodou, by si zachovala barvu. Šunku a vajíčka také nakrájejte na drobné kousky. Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a posléze i nálev z okurek. K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně ještě dosolte a důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy. Vložte zatuhnout do lednice min. na 2-3 hodiny, ideálně ale přes noc. Před vyklápěním z formy, ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu. K vaječné tlačence je nejlepší čerstvé pečivo.