Je před námi období, kdy se se soutěžícími z pořadu Česko na grilu budeme setkávat pravidelně. Pojďme si soutěžní dvojice představit. Seznamte se s jedinečnými osobnostmi, jejichž vášní je nejen gril, ale také hra.
Kdo si nakonec dojde pro výhru? Kdo si odnese vysněný titul Grilmastera a luxusní gril? Pořad Česko na grilu bude plný emocí, osobních příběhů a také překvapení. Už 23. 3. na Primě, s týdenním předstihem na prima +. Těšte se na spoustu žhavé zábavy.
Danny a Daniela Kordulovi
Táta s dcerou jsou součástí velké mezinárodní rodiny. Jejich mexicko-moravská rodina se neobejde bez quesadilly, chilli a dobré muziky. Dan miluje AC/DC. Daniela je nesmírně aktivní, je členkou skautu, hrála fotbal, tancovala.
Danny shrnuje, kde se zrodila jeho vášeň pro grilování: „Sedmnáct let svého života jsem strávil v Americe, v Chicagu. Před lety jsme se rozhodli vrátit do Česka, takže to pro všechny byl kulturní šok. Z Chicaga na Moravu. Kamarádi v Americe mě naučili grilovat, s jedním z nich, Paulem, jsem navštěvoval grilovací soutěže, festivaly. A to ve vás zůstane.“
Daniela je stále studentkou gymnázia a prozrazuje: „Mimochodem, i když roky žijeme v Česku, asi u nás chleba nenajdete, vše jíme s tortillami a vše s chilli. Takže pikantní budou i naše soutěžní jídla. Jinak by to nešlo.“ Danny je rád, že se taková soutěž v Česku pořádá, že posune grilování na vyšší úroveň. Daniela má radost, že si užije dny po boku táty, se kterým by šla do čehokoliv.
David a Viera
Kdo má u grilu pravdu? Maminka, nebo syn? Skvělá dvojice, která ukazuje sílu rodinných vazeb, vám rozhodně bude blízká. Viera je pracující důchodkyní, v soutěži je se synem Davidem, který pracuje jako stavbyvedoucí v Německu. Má tři děti, takže je Viera zároveň i hrdou babičkou.
David griluje odmalička: „A protože pochvala rodiny vám v určité fázi nestačí, vzal jsem si v práci volno a vydal se s grilem na slavnosti v Děčíně, kde jsem chystal jídlo pro cizí lidi. Musím říci, že jejich reakce mě dojaly a byly také impulsem, proč se přihlásit. Původně jsem se hlásil se ženou, jenže té se nechtělo, navíc mi pak oznámila, že se chce rozvést. Tak jsem poprosil maminku, aby se mnou do toho šla.“
David má i svou specialitu – knedloburger, tedy místo housky knedlík, uvnitř vepřové a zelí. Také chystá svíčkovou v burgeru. David je připraven na to, že se během soutěže budou dít nejrůznější kulišárny, a ujistilo ho o tom odkrytí hned prvního poklopu.
Denisa a Dominika
Dvě sestry, které se skvěle doplňují. A pro věc, o kterou jim jde, se umí zapálit. Dominika po škole začala cestovat a poznávat svět. Zakotvila pak v gastro branži, pomáhala v podniku svého otce ve Švýcarsku. A tam si Dominika uvědomila, že gastro a potkávání se s lidmi je přesně to, co by chtěla dělat i v dalším životě.
I proto, že si uvědomila lásku ke gastronomii, se přihlásila do tohoto pořadu.Cesta její sestry Denisy (18) do pořadu o grilování byla odlišná. „Studuju ještě na gymnáziu, jsem normální teenager se všemi zájmy i povinnostmi. Se sestrou máme skvělý vztah, věci sdílíme, užíváme si spolu, bavíme se. Navíc Dominiku beru jako druhou mámu, spoustu věcí mě naučila právě ona. A vždy jsem věděla, že mi je oporou.“
Dominika je přesvědčená, že natáčení bude skvělou školou: „Nasbírám dostatek zkušeností, které mi pomohou, až si budu otvírat vlastní podnik.“ Denisa ji doplňuje: „Výhra by byla hezká třešnička na dortu, já do toho ale jdu se ségrou proto, že to zkrátka bude zábava a užijeme si to.“
Helena a Rado
Helena je sebevědomá žena se širokým záběrem aktivit. Pochází původně z Havířova, několik let už ale žije v Praze. Pracuje jako produkční, spolupodílí se na různorodých projektech, je mámou dospělého syna. Rado vystudoval informační technologie, ale jak sám tvrdí, vždy byl spíš umělecky zaměřený. Maluje obrazy, jenže zjistil, že tím se uživit nedá, takže propojil svět technologií a kreativu sobě vlastní a stal se kreativcem v reklamní agentuře. „Snažím se na všem a ve všech hledat to hezké. Když se potřebuju nadechnout, vyrážím do přírody, popřemýšlet…“
Což jeho parťačka potvrzuje. „Rado je velmi přemýšlivý, dlouho si to v hlavě srovnává, o věcech dumá, ale když už se dobere k nějakému závěru, má to vždy hlavu a patu. To se mi na něm líbí.“
Pracovně kamarádský vztah Heleny a Rada trvá už několik let, stojí na pevných základech a nehrozí, že by ho sežehly plameny. „Těším se na vzájemnou spolupráci u grilu, kdy se prokáže, jestli spolu opravdu umíme pracovat,“ směje se Rado a Helena to s úsměvem vyvrací: „Myslím, že to bude v pohodě. Negriluji nijak často, ale jsem učenlivá. Já budu Radova prodloužená ruka. Budu sekat, krájet, nosit, odnášet, míchat, ale šéfem je Rado. On bude zadavatel, já exekutiva.“
Zajímavostí je také to, že Helena po prodělaném covidu ztratila chuť i čich, což může být pro účast v kulinářské soutěži poměrně velký hendikep. „Můžu ocenit, jak jídlo vypadá, ne jak chutná ani jak voní, takže je vlastně troufalost do takové soutěže jít, na druhou stranu si říkám, proč by ne…“
Roman a Jana
Kamarádi, které spojilo zapálení pro své profese. Roman se do soutěže přihlásil společně se svou nejlepší kamarádkou. „Mám dvě už dospělé děti, jedno žije v zahraničí, pracuju ve vlastní reklamní agentuře a mám hodně koníčků. Sportuju, cestuju, oblíbil jsem si padel, který hraju s kamarádkou Janou. Nebojím se výzev a účast v pořadu o grilování je jednou z nich. Kdo by si to nechtěl zkusit a třeba i vyhrát?“
Jana pracuje v gastro odvětví, jako provozní kavárny. Pobyt mezi lidmi má velmi ráda. „Právě v práci jsem se seznámila s Romanem, pro podnik jsme potřebovali reklamu, obrátila jsem se na Romanovu firmu a výsledkem je to, že jsme kamarádi.“
Protože jsou oba soutěživí, rozhodli se přihlásit do pořadu Česko na grilu. I proto, že to bude adrenalin, který oba mají tak rádi. Navíc jsou oba soutěživé typy, takže si rádi poměří síly s ostatními. A protože je grilování v Česku disciplína oblíbená, určitě budou muset napnout všechny síly. Jakou strategii tahle dvojice zvolí? Jana vysvětluje: „Když všichni dělají něco, je dobré se odlišit. Na to se zaměříme.“
Lucka a Priky
Žhaví partneři, kteří chtějí nejen projít soutěží, ale také ideálně vyhrát. Partneři, kteří mají společného nejen syna, ale také smysl pro humor.Tomáš je showman, jako profesi si zvolil barmanství. „Moc mě to baví a kromě toho, že je to moje práce, jsem šampion ve flair bartendingu, což je v podstatě zábavná show s házením lahvemi.“
Priky je na svůj profesní úspěch hrdý, ale ne tolik jako na syna, kterého s Luckou vychovává. „Mám srovnané priority,“ vysvětluje.Lucka je momentálně na mateřské dovolené a věnuje se synovi, který jednou ponese dál přezdívku Priky. Priky má grilování jako obrovský koníček: „Strašně mě baví sezvat rodinu a kamarády, ugrilovat pro ně spoustu dobrého jídla, a hlavně vyzkoušet svoje nové recepty! A navíc mě motivuje i to, že když jsem s kamarády, vždy po mně chtějí, abych něco ugriloval.
Jednou bych si rád otevřel vlastní bistro, a to je i důvod, proč jsem tady. Pokud s Luckou vyhrajeme, budeme blíž splnění toho, po čem toužím.“ A jak to vidí Lucka? „Je to Prikyho velký sen, jak bych mohla nesouhlasit s tím, aby si ho splnil?“ Navíc dvojice už má výhru rozdělenou: „Pro mě je půl milionu,“ směje se praktická Lucka. „Takže pro mě gril, to je dobrý,“ souhlasí Priky. „Titul si necháme společně, ten dělit nebudeme,“ shodnou se oba.
Martin a Jirka
Cukrář planoucí vášní pro maso Martin a Jirka už tři roky tvoří pár. Seznámili se přes internet a stejně jako jim to klape v soukromém životě, je jejich souhra vidět i u grilu. Martin tvrdí, že Jirka je ten nejhodnější člověk, kterého můžete potkat, a i proto ho má každý rád.
Martin pracuje jako cukrář, pořádá kurzy pro veřejnost. Jirka se vyučil v oboru kuchař-číšník, v tomto odvětví ale nepracuje. Jen ve volných chvílích pomáhá Martinovi. Martin tvrdí: „Jako každý cukrář miluju maso, je pro mě skvělou příležitostí právě u grilu trávit čas s přáteli a odpočinout si od sladkého.“
Jirka doplňuje: „Já jsem sice vyučený v oboru kuchař-číšník, ale tomu se dlouhodobě nevěnuju, pracuju jako fakturant, grilování a vaření je pro mě přesto skvělým koníčkem. Rád ochutnávám, co mi Martin uvaří, obecně si myslím, že vztah k jídlu partnery spojuje. U nás to tak tedy je.“
Radek a Nikola
Baristka a milovnice pohybu, která má ráda grilování, skvělá pojistka pro celou partu, která se na grilovačce sejde. A přesně tou je Nikola. S kamarádem Radkem jsou rodilí Šumaváci a mají ke grilování blízko. Pocházejí z vesničky Svatá Máří u Vimperka a jako kamarádi fungují prý odjakživa.
Radek je milý, má velice rád humor a legraci. S oblibou sportuje, výletuje, má rád přírodu, kulturní akce, sám hraje divadlo a miluje gastronomii a vše o ní. Nikola velmi ráda vaří pro mnoho lidí a grilování je jednou z možností, jak nasytit co nejvíc přátel.
Radek je spokojeně zadaný, nedávno se v rámci vesnice, ve které bydlí, přestěhoval do malého domečku. Nikola je zadaná, s přítelem si užívá i další aktivity. Oba se shodují, že se těší na nevšední zážitek a novou zkušenost. Radek a Nikola v prvním kole soutěže vsadí na jistotu. „Porotci nás zpočátku trochu rozhodili a znejistěli, což je rozhodně princip této soutěže, takže jsme se rozhodli něco přidělat. To nebylo správně, budeme si stát za svým.“
Jeana a Rita
Kamarádky, z nichž jedna je vždy připravena hasit průšvihy té druhé. V životě i na grilu. Jeana a Rita. Jana pracuje v IT, také se ale věnuje natáčení a stříhání videí, která jsou dobrá pro sociální sítě. „Obecně jsem pro každou legraci, takže když jsem viděla castingovou výzvu, prvním impulzem bylo přihlásit se, což jsem také udělala. A Rita? Ta se ke mně přidala.“
Rita potvrzuje: „Miluju Jeaniny šílené nápady, s ní bych se vrhla do čehokoli, protože jsem si jistá, že by to vždy dobře dopadlo. A tohle, to byl přesně ten nápad, kdy jsem si říkala, že to společně dáme. Obě grilování milujeme, uvidíme, jak se nám bude dařit.“
Obě holky chtěly zažít, jak probíhá natáčení soutěžní reality show a jak při natáčení pracují nervy. A protože se nebojí žádné výzvy, šly do toho. Aniž by věděly, že je jako porotci čekají Martin Svatek a Zdeněk Pohlreich. Rita vysvětluje: „Takovou směs emocí jsem ještě nezažila. Chtělo se mi plakat, ale zároveň jsem byla pokorná…“ Jeana dodává: „Když se na tebe Zdeněk usměje, je to fajn, pak se tam ale opřel o stůl a nás obestřela čirá hrůza…“
Don a Michal
Kamarádi z vysokých škol, kteří chtějí své přátelství prověřit ohněm, a přitom namíchnout pár lidí – Don a Michal. V pracovním životě mají do kuchyně daleko, Don je šéf IT, Michal zase vede analytické oddělení. O to více si užívají chvíle u grilu, kdy mohou kamarádům připravit nezapomenutelnou hostinu a u toho je trochu opít.
Don vysvětluje, jak se v soutěži ocitl s Michalem: „Všichni kamarádi mi odřekli, jen Michal den před castingem potvrdil. Prý z baru. A byla to skvělá volba.“ Bojí se pánové o své přátelství? Don to vylučuje: „Já jsem ten komplikovanější, a Michal zvládá ustát mou výbušnou povahu. Takže toho, že bychom odsud odešli, a nechtěli se nikdy vidět, se nebojím.“
Don i Michal jsou velice soutěživí, a proto jim dělá největší radost porážet své soupeře. Rádi přijímají výzvy, přitom každý z nich je jiný. Don je vtipálek, Michal je tvůrčí. Don se věnuje fitku, Michal umění. Co je ovšem pojí, jsou vtípky a láska k masu. Don vysvětluje, že jako soutěžní dvojka se skvěle doplňují: „Já mám rád předem promyšlený plán, zato Michal skvěle improvizuje. Každý jsme jiný – a v tom je naše síla.“