Autor: Doc. Marie Borkovcová & kol.
Nakladatelství: Jota
Ediční řade: Populárně naučná
Datum vydání: 11/2015
vazba: brožovaná
Formát: 200 x 200 mm
Počet stran: 164
Cena: 278 Kč
Co takhle dát si svíčkovou se šesti… sarančaty?
Hmyz na talíři je velmi specifická kuchařka. Pravděpodobně tak specifická, že jste druhou takovou nikdy v ruce nedrželi. Je plná úžasných, chutných a veskrze zdravých receptů. S hmyzem. Najdete v ní receptury předkrmů, polévek, hlavních jídel, dezertů a ostatních kulinářských lahůdek, které samozřejmě můžete připravit i bez „nohatých“ doplňků, ale uznejte, že by to byla škoda. Alespoň si je čas od času do nějakého receptu přisypejte. Budete určitě příjemně překvapeni…
Pojem entomofágie se od přelomu století rozšířil do povědomí mnoha lidí, zájem o recepty a konzumaci hmyzu neustále roste a přání potenciálních konzumentů hmyzu vyústilo v sepsání kuchařky Hmyz na talíři. Najdete v ní odpovědi na otázky, proč jíme hmyz, trochu teorie o tom, jak pracuje lidské tělo, povídání o hmyzu, provedeme vás cestou kolem světa a dozvíte se také, jak hmyz připravovat k vaření.
Představit autorský kolektiv této knihy znamená napsat historii entomofágie (hmyzožroutsví) v Čechách a na Moravě.
Říká se, že na počátku všeho bylo slovo. Na počátku entomofágie u nás stojí doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. (* 1958). Působí na Mendelově univerzitě v Brně na Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství. První přednášku s praktickou ukázkou hmyzích receptů uspořádala v roce 2002. Měla velký ohlas a byla počátkem tradice předvánočního hmyzího vaření na Mendelově univerzitě. Odstartovala dlouhý řetěz přednášek pro laickou veřejnost i odborníky. Současně vyvolala potřebu kritického hodnocení významu hmyzu pro výživu člověka a zapojení hmyzu do jídelníčku jako alternativy. Svou prací se zařadila do světové komunity vědců řešících tuto problematiku a v roce 2014 se stala uznávaným vlajkonošem FAO, prvním za Českou republiku. Za posledních 5 let upekla asi 500 plechů hmyzího perníku a pořád vypadá na pětatřicet.
Kdo může říci, že byl při tom, když to začalo, je Ing. Martina Bednářová, Ph.D. (* 1983). První přednášky se zúčastnila ještě jako studentka, a ačkoliv si po sobě klidně nechala lézt živé šváby, neochutnala ani červíčka. To přišlo až za dva roky a Martina je zářným příkladem toho, jak se může měnit vztah k hmyzu jako jídlu poté, co se o něm člověk dozví, jak žije, čím se živí a co může pro člověka v jídelníčku znamenat z hlediska nutričních hodnot. Téma ji zaujalo natolik, že si ho zvolila za téma své doktorské práce. Tu úspěšně obhájila a výsledky publikovala ve světových odborných časopisech. Vede rozsáhlou korespondenci s odborníky na jedlý hmyz z celého světa a má na starosti spolupráci se zahraničními i českými odborníky, institucemi i soukromými firmami. Pro tým překládá vědecké články a je studnicí informací. V roce 2015 se stala za Českou republiku druhým vlajkonošem FAO pro oblast jedlého hmyzu.
Celý autorský kolektiv přeje pěkné počtení a dobrou chuť!
Tuto knihu Hmyz na talíři koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Jota.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz