Název knihy: Jak uchovávat potraviny
Podtitul: Zavařujeme, zmrazujeme, sušíme, nakládáme
Autoři: Gabriele Lehari
Nakladatelství: Computer Press
Datum vydání: 27. 4. 2011
Brožovaná vazba
Počet stran: 128 str.
Formát: 130 x 190 mm
Cena: 161 Kč
Chcete si užít sklizeň z vaší zahrádky i během roku? Nemáte chuť denně nakupovat? Rádi byste vždy měli po ruce čerstvé potraviny? Poradíme vám, jak na to!
V této knize získáte potřebné informace, jak správně uchovávat zásoby ve sklepě i v lednici, dozvíte se, jak nejlépe zamrazit různé druhy potravin, a vyzkoušíte si exotické i osvědčené recepty pro lahodné konzervování. Odborně konzervované potraviny jsou trvanlivé měsíce až roky, můžete je zpracovat podle chuti a hlavně, máte je kdykoliv k dispozici.
Ukázka z knihy:
Sušení
Sušení potravin je nejjednodušší a nejpůvodnější konzervační metoda, kterou lidé praktikují už celá tisíciletí. Dnes mnohde upadlo sušení potravin
v zapomnění, i když právě tímto šetrným způsobem můžeme zachovat důležité obsažné i aromatické látky.
Pouze vitamin C se při sušení odbourává, musíme ho tedy získat z jiné stravy. Sušením se stávají potraviny nejen trvanlivějšími, ale jsou i lehčí a zmenší se jejich objem. Takže pro jejich
uskladnění potřebujeme málo místa.
Spotřeba energie při sušení potravin je poměrně malá, zejména tehdy, když
využíváte jen tepelné zdroje, které máte po ruce. Pokud chcete sušit větší
množství potravin, vyplatí se pořídit si sušičku. Potraviny se takto konzervují
bez jakýchkoliv přísad (v protikladu ke koupeným sušeným plodům),takže je konzumujeme „přírodně čisté“.
Konzervační působení
Bez vody nemůže existovat život. Přesně tento princip se při sušení využívá. Sušeným potravinám se během hodin nebo dní odebírá za kontrolovaných podmínek voda, takže v nich nakonec žádné mikroorganismy nemohou žít.
K sušení se nejlépe hodí ovoce, zelenina, houby a bylinky.
Tuto knihu Jak uchovávat potraviny koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Computer press.
Vendi V.
ChytráŽena.cz