Autor: Jess McCloskeyová
Nakladatelství: Metafora
Datum vydání: 2. 2. 2012
Vázaná s přebalem
Formát: 200 x 220 mm
Počet stran: 144 str.
Cena: 259 Kč
Jedlé specialitky zahřejí u srdce a zachutnají… Že nevíte, co jsou to lahodné dárky? Přece drobnosti k nakousnutí v rozkošných krabičkách! Chutí tu najdete nepřeberně, na každého se dostane. Je libo sladké jako romantická láska nebo ostré jako vášeň? To všechno tady máme, jenom si vybrat.
Myslíte si, že nejlepší dárky jsou takové, které se dají sníst? Pak jste na správné adrese. A pokud budou i nádherně vypadat a budou uložené v rozkošných košíčcích, krabičkách a nápaditě vyzdobené, určitě jim nikdo neodolá. Kombinace bohatých chutí s jednoduchou a snadnou výrobou dělá z našich chutných dárečků opravdové delikatesy. Postup pro jejich výrobu je pečlivě rozepsán od samého začátku.
Od nákupu potřebných surovin přes vlastní přípravu až po elegantní obal či aranžmá. Sami se nejspíš podivíte, jak něco, co na první pohled vypadá tak složitě, může být ve skutečnosti tak snadné. A taky nejspíš nevíte, co všechno můžete jako dekoraci a „obalovou techniku“ použít. Myslíte, že si musíte kupovat drahý materiál? Ani náhodou. Uvidíte, že spoustu ho naleznete ve vlastní domácnosti.
Co můžeme chtít lepšího než nevídané nové nápady, kouzelné úpravy a vynikající pochutnání? A právě tohle všechno naše knížka nabízí. Někdo má svátek? Narozeniny? Nebo už se vám prostě sbíhají sliny? Nic jednoduššího: Rychle do práce – a dobrou chuť!
Ukázka z knihy:
Tyčinky z hořké čokolády a marmelády
Rozumný člověk má vždy po ruce recept, podle kterého snadno vyrobí vhodný dárek. Já za takový považuji právě tento. Hořká čokoláda se dokonale hodí k citrusové marmeládě. Zde kombinací těchto dvou ingrediencí vytvoříte dárek, který udělá dojem. Jestli máte čas, můžete si sami udělat marmeládu. Když použijete koupenou, nikdo to nepozná.
Množství: 16 kousků
Marmeláda
6 pomerančů
1 kg cukru
Čokoládové tyčinky
340 g nalámané hořké čokolády
Potřebujete formu na čokoládové tyčinky – já používám silikonovou na 16 tyčinek.
Variace
Vyzkoušejte tento recept s brusinkovo-pomerančovou marmeládou ze strany 90 – tato kombinace je úžasná. Můžete použít i jiné marmelády. Zkuste například limetkovou marmeládu nebo brusinkový kompot.
Jestli chcete k výrobě marmelády zvolit jiné citrusové ovoce, nezapomeňte přizpůsobit počet kusů. Například jeden velký pomeranč nahraďte dvěma lunetkami.
Marmeláda
1. Pro urychlení práce použijte kuchyňský robot (můžete vše udělat ručně, pokud vám to více vyhovuje). Nakrájejte pomeranče na čtvrtky a ty nasekejte na malé kousky. Podle pomerančové kůry poznáte, zda bude marmeláda jemná nebo hrubší. Jestli nechcete mít v marmeládě hodně kůry, pomeranč před zpracováním částečně oloupejte.
2. Vložte zpracované pomeranče do kastrolu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a vařte 20 minut, dokud hmota nezhoustne.
3. Nalijte marmeládu do připravených sklenic. Jestli jste je předem sterilizovali, marmeláda vám vydrží několik let. V nesterilizovaných sklenicích vydrží skladovaná na chladném místě několik měsíců. K výrobě těchto tyčinek budete potřebovat přibližně 115 g marmelády.
Čokoládové tyčinky
1. Rozehřejte dvě třetiny hořké čokolády, rychle míchejte, dokud celá neroztaje (tímto způsobem se čokoláda zjemní a při chladnutí nedochází k ojínění). Nalijte do formy na čokoládové tyčinky tenkou vrstvu čokolády, která jen zakryje dno.
2. Lžící naneste tenkou vrstvu marmelády a potom zbytek formy vyplňte rozehřátou čokoládou. Ujistěte se, že marmeláda nikde nevytéká. Případné vzduchové bubliny odstraníte tak, že jemně udeříte formou o stůl.
3. Nechte čokoládu ztuhnout, což je nejrychlejší v lednici. Potom tyčinky vložte do dárkové krabičky. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě maximálně 2 týdny.
Tuto knihu Jess McCloskeyová - Lahodné dárky koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Metafora.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz