Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Příroda, Bratislava
Rok vydání: 2013
Rozměry: 250 x 170 mm
Počet stran: 246 stran
Cena: 299 Kč
Celá staletí je známo, že potraviny nás nejen sytí, ale i léčí. Již v antickém Řecku učenec, lékař a zakladatel mediciny Hippokrates napsal: „Tvá strava budiž tvým lékem, tvůj lék, budiž tvou stravou“. Trvalo však hodně dlouho, než se vědci ztotožnili s tím, že co jíme, bezprostředně ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také kvalitu života, a dokonce i jeho délku.
Sto pečlivě vybraných SUPERPOTRAVIN vám odhalí neuvěřitelné vlastnosti zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, bylinek, koření a dalších potravinových zázraků.
Dozvíte se, že i ty nejobyčejnější potraviny pomáhají v prevenci i léčení širokého spektra nemocí, neduhů a potíží. Objevíte i praktické rady pro jejich zpracování a využití v kuchyni. Všechny informace jsou korunovány pečlivě vybraným delikatesním receptem. Je důležité připomenout, že téměř všechny uváděné potraviny můžete pořídit v místním supermarketu, prodejně se zdravou výživou, v tržnici nebo sami vypěstovat na zahrádce.
Nebudete-li se cítit ve své kůži, neotevírejte lékárničku, raději se poraďte s touto knihou. Je na čase objevit tajemný svět nejzdravějších potravin!
Superpotravina červená řepa
Červenou řepu s oblibou pojídali již starověcí Římané, a dokonce ji obětovali bohům. Pěstuje se jako klasická podzimní a zimní zelenina v mnoha odrůdách různých tvarů. V obchodech se vyskytuje od září až do dubna. Při správném skladování vydrží několik měsíců. Při nákupu dáváme přednost malým plodům, které jsou šťavnatější a rychleji se uvaří, větší bulvy mohou být dřevnaté.Zdroj krásy, síly a zdraví
Lidoví léčitelé si červené řepy nesmírně váží, neboť pod svojí slupkou skrývá učiněný poklad. Je bohatým zdrojem množství zdraví prospěšných látek a má výrazné léčivé účinky. Konzumace červené řepy podporuje regeneraci celého organismu a zpomaluje stárnutí.Bezkonkurenčně patří mezi nejbohatší přírodní zdroje křemíku nazývaného "minerál krásy", který je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu cévních stěn a v neposlední řadě pro pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty.
Super potravina červená řepa je ceněna při nejrůznějších krevních chorobách od anémií až po některé formy leukémie. Přírodní formou dodává do organismu železo, doporučuje se při chudokrevnosti a při celkovém oslabení imunitního systému. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Přísun bohatě zastoupené kyseliny listové a dalších vitaminů skupiny B stimuluje v organismu tvorbu důležitých látek, které zajišťují naší duševní pohodu.
Červená řepa je bohatá na „srdeční minerál“ draslík a na vlákninu, která reguluje činnost střev a zbavuje organismus škodlivých látek. Konzumace červené řepy pomáhá při trávení, zlepšuje činnost jater, pozitivně působí na krevní oběh a dokáže regulovat vysoký krevní tlak. Podílí se na překonávání potíží, které v těle vyvolává menopauza, a doporučuje se i během těhotenství, neboť napomáhá zdravému vývoji plodu. Šťáva z červené řepy je žádoucí coby prevence a součást léčby rakoviny, stejně tak i při rekonvalescenci po operacích a úrazech.
Super tip
Tato nenáročná a cenově dostupná zelenina se upravuje nejrůznějšími způsoby, můžeme ji vařit, dusit či péct, ale lze ji konzumovat i syrovou. Tepelně neopracovanou řepu můžeme přidávat do zeleninových salátů, nakrájenou na tenké plátky nebo nastrouhanou. Výtečný, zdravý a rychlý je salát z řepy v kombinaci se zelím nebo křenem, ořechy, jablky nebo vařenými brambory, a to vše spojené ochucenou zálivkou z jogurtu, zakysané smetany nebo majonézy.Pečená řepa pro gurmány
2 - 3 kusy červené řepy, 1 palička česneku, 4 lžíce oleje (nejlépe olivového), 3 lžíce balzamikového octa, nahrubo mletý pepř, majoránka, tymián, oregano, rozmarýn, sůl, nakrájená petrželka na posypáníZ řepy odkrojíme vrchní a spodní část, škrabkou oloupeme slupku a bulvu důkladně umyjeme. Poté ji nakrájíme na čtvrtiny a položíme na dvojitý kus alobalu. Přidáme nahrubo pokrájené stroužky česneku, zalijeme olejem, doplníme balzamikem, okořeníme, osolíme a důkladně zabalíme, aby nám nevytekla šťáva. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme asi hodinu doměkka. Upečenou řepu posypeme pokrájenou petrželkou a jako přílohu podáváme k rozmanitým pokrmům. Pečenou řepu můžeme posypat rozdrobeným balkánským sýrem a servírovat ji k pečeným bramborám.
- K řepě můžeme přidat i na čtvrtky nakrájenou cibuli, místo oleje použijeme lupínky másla nebo nudličky slaniny. Pokud máme po ruce čerstvou majoránku, tymián, oregano nebo rozmarýn, dáme přednost čerstvým bylinkám před sušenými.
Tuto knihu SUPERPOTRAVINY koupíte v knihkupectví, na stránkách autorky knihy Jarmily Mandžukové a na internetových stránkách Bux.cz.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz