Autor: Václava Kunová
Nakladatelství: Grada Publishing
Rok vydání: 2004
4. dotisk - 8/2008
Počet stran: 140 str.
Formát: 14 x 21 cm
Cena: 169 Kč
S „návody“ a „zaručenými“ tipy, jak zdravě jíst, a díky tomu zůstat štíhlí a fit, se setkáváme na každém kroku. Jak ale najít skutečně zdraví prospěšný přístup k výživě a k péči o svou fyzickou kondici?
Tato publikace je vedena zkušenou dietní lékařkou. V jednotlivcých kapitolách přehledně a jasně vysvětluje základní principy racionální výživy.
Zvláštní prostor je
věnován dosažení a udržení přiměřené tělesné hmotnosti a vlivu výživy na riziko
vzniku civilizačních nemocí. Vyčerpávající tabulky nutričních hodnot a
profesionální odpovědi na nejčastější laické dotazy vám pomohou převést zdravý
způsob stravování do vašeho každodenního života.
Z obsahu knihy Zdravá výživa:
Význam zdravé výživy pro aktivní život; Nová pyramida zdravé výživy; Tuky a cholesterol; Vláknina; Glykemický index potravin; Vitaminy a minerální látky; Pitný režim a druhy nápojů; Strategie pro zdravé hubnutí; Výživa v otázkách a odpovědích.
Ukázka z knihy Zdravá výživa:
Na rozdíl od základních živin: bílkovin,
tuků a sacharidů, potřebuje naše tělo vitaminů a minerálů mnohem menší
množství. Přesto je jejich příjem velmi důležitý.
Vitaminy jsou látky, které si organismus
nedokáže vytvořit, ale potřebuje je k fungování enzymů, hormonů nebo k likvidaci
nebezpečných volných radikálů. Projevem nedostatku vitaminů je avitaminóza,
která má pro každý jednotlivý vitamin různý soubor příznaků. V dnešní době
se ve vyspělých zemích prakticky nevyskytuje. Je však s podivem, jak velké
množství lidí trpí nedostatkem vitaminů, tzv.hypovitaminózami. Jsou obtížně
zjistitelné, a o to zákeřnější.
Subjektivním projevem dílčích nedostatků
vitaminů může být pouhá únava, zhoršený stav pleti nebo vlasů, mírné poruchy
nálady apod. Objektivně však tyto deficity zvyšují pravděpodobnost vzniku
chorob srdce a cév, onkologických onemocnění nebo nemocí pohybového aparátu. Příčinou
je preference potravin, které jsou natolik technologicky upraveny, že tímto
procesem ztratily většinu vitaminů, dlouhé skladování potravin a mnohdy jejich
nešetrná úprava v domácnostech.
Málokdo jí denně čerstvou zeleninu a ovoce
v dostatečně velkém množství, k deficitu může přispět i pravidelné
užívnání některých léků.
Vitaminy lze rozdělit do dvou základních
skupin – rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K) a rozpustné ve vodě
(vitaminy skupiny B, vitamin C).
Výhodou vitaminů rozpustných v tucích
je fakt, že si tělo dokáže vytvořit jejich menší či větší zásobu, a nemusíme je
tedy doplňovat denně. Tato výhoda je zároveň i nevýhodou, protože kvůli tomu se
jimi můžeme předávkovat (A, D). Předávkování však připadá v úvahu pouze při
nerozumném užívání doplňkových preparátů.
Vitaminy rozpustné ve vodě bychom měli doplňovat
denně. Jejich případný přebytek (z doplňků výživy) odchází z těla močí,
takže je vlastně jen neúčelným vynakládáním prostředků.
Knihu Zdravá výživa si můžete zakoupit v nakladatelství Grada.
Petrac
Chytrá Žena.cz