Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy dojde ke změně letního času na zimní v roce 2024?

21. 10. 2024 | Novinky

Je tu opět podzim a jak víte, již řadu let nám do života na konci října zasahuje změna času, kdy jsme nuceni posunout ručičky hodin – často už tedy spíše pomyslně. V říjnu se jedná o změnu z času letního na čas standardní, většinou nesprávně označovaný jako zimní (pro jeho platnost v zimním období). Letos se k zimnímu času vrátíme v neděli 27. října 2024, kdy budeme o šedesát minut „vracet čas“.

Pro naše končiny je „normální“ standardní (zimní) čas, tedy čas středoevropský. To znamená čas v období od konce října do konce března. Změnu času u nás upravuje nařízení vlády č. 420/2006 Sb., o zavedení letního času v letech 2007 až 2011, ze dne 16. srpna 2006. Tímto nařízením si poslední neděli v březnu měníme čas na letní (ručičky hodin posunujeme o 1 hodinu dopředu) a poslední neděli v říjnu na zimní (ručičky hodin posunujeme o 1 hodinu dozadu). Jak možná víte, od roku 1996 jsme se sjednotili se státy EU a letní čas od té doby trvá sedm měsíců a zimní čas pět měsíců (do té doby byl letní i zimní čas stejně dlouhý, tj. šest měsíců).

Kdy dojde ke změně letního času na zimní v roce 2024?V Evropské unii probíhají změny času ve všech zemích ve stejný den (vždy poslední neděli v březnu a v říjnu). Pro zavedení jednotného času se podle průzkumů vyjadřuje více než 80 procent obyvatel Evropské unie. Zatím se bohužel jednotlivé státy na jednotném čase nedohodly. Než se dohodnou na tom, který čas bude nejvhodnější, budeme ručičky hodin posunovat dál... Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019, ale je jasné, že střídání časů bude zatím pokračovat.

Nás nyní proto znovu čeká změna času z letního na zimní, která je bohužel pro náš organismus náročnější. Souvisí s poklesem slunečního svitu v podzimním a zimním období, dále se změnou charakteru počasí a se zvýšenou citlivostí nervové soustavy vůči zátěži. I když každý z nás je na střídání času jinak citlivý, po změně letního času na zimní se ordinace lékařů plní pacienty. Ti si stěžují nejčastěji na pokles výkonnosti, nespavost, únavu a špatnou náladu. Může také docházet k oslabení imunity, k potížím se soustředěním nebo pamětí, rozvoji depresí nebo k zažívacím potížím.                  

Je pak logické, že nejpádnějším argumentem pro zrušení střídání letního a zimního času je negativní vliv skokové změny času na zdravotní stav populace. Někteří lidé sice negativní dopady na zdraví nepociťují, ale pro organismus starších nebo nemocných může tato změna znamenat velikou zátěž. Kvůli dopadům střídání času na zdraví (fyzické, ale i to psychické) už řadu let usilují různé občanské iniciativy o zavedení jednotného času. Podle průzkumů je u nás asi 70 procent lidí pro, přičemž většina z nich by si trvale přála letní čas (odborníci však za přirozenější a „zdravější“ považují čas standardní, zimní).

Připomínám, že standardní čas (nesprávně zimní) se nám v roce 2024 vrátí v neděli 27. října. Hodiny se v noci posunou ze 3:00 h na 2:00 h. Útěchou nám alespoň může být, že budeme mít o hodinu delší spánek! Letní čas se nás potom bude týkat od poslední březnové neděle (30. 3.) příštího roku. Zvládněte i letos změnu času s grácií a hlavně ve zdraví!


Kdy dojde ke změně letního času na zimní v roce 2024?

v neděli 27. října 2024


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles