-Komerční sdělení-
Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u náročných gurmánů? Pak neváhejte a poměřte své dovednosti s dalšími kuchařkami a pekařkami při Karlovském gastrofestivalu, jehož desátý ročník se uskuteční 6. a 7. října 2018 ve Velkých Karlovicích.
Soutěže o nejlepší frgál a nejlepší klobásu patří k tradičním vrcholům festivalu. Letos se poprvé uskuteční obě v jeden den a to v neděli 7. října 2018.
Podmínkou účasti v soutěži o nejlepší klobásu je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 4. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci v neděli od 11:30 hodin ochutnat i návštěvníci. Vítězové se mohou těšit na ceny v podobě piva z Karlovského minipivovaru. Více o soutěži klobás.
Soutěž o nejlepší valašský frgál se ve Velkých Karlovicích se konala již před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je sedmnáctý. V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel EU – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče. Ta je výbornou příležitostí třeba pro odborné a gastronomické školy.
K účasti stačí přivézt frgál v neděli do 9.30 hodin do Velkých Karlovic. Konkurence bývá velká, loni porota hodnotila šest desítek frgálů. Vítězky se opět mohou těšit na ceny od Resortu Valachy, značky ETA a časopisu Apetit. Na vítěze čeká kuchyňský robot ETA Gratus Max v hodnotě 12 600 korun. Více o soutěži frgálů.
Karlovský gastrofestival se během uplynulých let zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce u nás, mimo jiné i díky tomu, že na něj mají návštěvníci vstup zdarma. Nabízí ochutnávky specialit u místních hotelů, penzionů a restaurací rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program. Třešinkou na dortu bude Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos pod taktovkou šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami Nicolasem Decherchim.