Zajímavé je, že se o kaprech začíná hovořit vždy až před Vánoci, a přitom je tato ryba „poživatelná“ celoročně. Podobně tomu je i s ostatními sladkovodními rybami, a přitom je jejich nabídka docela obstojná.
Ryb je dost, vody je málo
V nejbližších dnech
začínají výlovy kaprů na Vánoce. Nejdříve se začíná s malými rybníky, větší
přijdou na řadu počátkem října a s koncem výlovů se počítá v půli listopadu.
Zdravotní stav ryb v
rybnících je, zdá se, dobrý, a podle rybářů bude kaprů opět na předvánočním
trhu dostatek. Kontrolu zdravotního stavu i zacházení s odlovenými rybami mají
na starosti místně příslušné krajské veterinární správy. Podle zkušeností z
minulých let zde neočekáváme problémy.Pro
představu lze uvést, že se u nás ročně vyloví zhruba 20 000 tun tržních ryb.
V našem jídelníčku
chybí rybí maso
Spotřeba ryb v ČR je ve srovnání s Evropou stále nízká. Zatímco průměrný Čech sní ročně zhruba 5,5 kilogramu ryb, průměr EU se dle údajů ministerstva zemědělství (MZe) pohybuje kolem 11 kilogramů na osobu. Přesto, že je ČR jednou z mála evropských zemí bez přístupu k moři a patří k předním evropským producentům sladkovodních ryb, převažují s roční spotřebou kolem čtyř kilogramů v domácí spotřebě jednoznačně mořské ryby.
Nejčastěji jsou v jídelníčku obyvatel Česka zastoupeny ryby mražené. Jejich prodej totiž není vázán na speciální vybavení a lze je zařadit do sortimentu menších prodejen.
Zdroj: SOS
Petrac
Chytrá Žena.cz