Jak to vypadá, když jsou hvězdy v kuchyni v přesile? Poznáte to na Klokočné, kde ochutnáte zajíce na smetaně… Také uvidíte, že i mistr tesař se někdy utne. Pánové tentokrát nechají rozbíjení vajíček raději na ženách... Na závěr pořadu Česko na talíři se Emanuele postará o svařené víno po italsku, které zahřeje na těle i na duši. Kdo je připraven, nemůže být zaskočen, zkuste si recept s Emanuelem.
Převor Prokop Siostrzonek, „domácí pán“ Břevnovského kláštera, Danielu i diváky provede kostelem a v kryptě prozradí některé zajímavosti ze života benediktinů, kteří naplňují heslo: Modli se a pracuj! Benediktini byli dobrými hospodáři. Zakládali bylinkové zahrady, pivovary, dobře vařili a zpracovávali suroviny.
Show na nádvoří ale nesledují mniši, nýbrž budoucí kuchaři a kuchařky z kladenského učiliště. Dostanou ochutnat štědrovečerní čočkovou polévku podle slovenského receptu moderátorčiny maminky a staročeskou „muziku“ z přinesených povidel, která se maže na vánočku místo másla. Potom nás Jaroslav Sapík pozve k sobě na Klokočnou, kde uvítá krále italské kuchyně Emanuela Ridiho a herečku Kateřinu Brožovou.
Co ochutnáme? Na český vánoční stůl nepatří jen kapr smažený v trojobalu nebo v těstíčku, ale také kapr načerno, losos, zvěřina. Jaroslav je ve své rodině představitelem osmé generace, která pracuje v pohostinství, a proto měli odjakživa v době Vánoc málo volna. Raději proto vždycky navařili hned čtyři chody na celý Štědrý den.
Oblíbeným rodinným receptem byl babiččin zajíc na smetaně, kterého mistr Sapík udělá s bramborovými noky a ostružinovou zavařeninou. Moučníky budou hned dva a postarají se o ně hosté. Emanuele Ridi prozradí něco o průběhu a menu italských Vánoc a připraví plněné datle.
Kateřina upeče ořechové řezy, které se mohou podávat i jako cukroví. Jaroslav by oba moučníky spojil, prý by to byl vynikající dezert. A na závěr si uděláme italský svařák. Pozor, budeme si hrát s ohněm – v průběhu večera si zaflambujeme hned dvakrát!