S láskou připravená dobrota z domácí udírny a místní víno. Na Moravě zkrátka odjakživa vědí, co je dobré. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků.
Režie V. Karas
(Premiéra)
Kousek od Brna leží obec Nesvačilka. Název je to zajímavý, s realitou se však rozchází, protože o hladu tu rozhodně nezůstaneme. Dva kamarádi, myslivec a profesionální kuchař, tu společně vyrábějí poctivé domácí klobásky z vepřového a ... nechte se překvapit.
Udit budeme ve staré dřevěné udírně a pak to všechno ochutnáme a zapijeme vínem, které zraje ve sklípku hned vedle.
Poučíme se také, jak se taková směs na klobásku správně koštuje ještě dříve než hotové dílo putuje do udírny.
Ke klobáse tradičně patří štiplavý a zdraví nesmírně prospěšný křen. Vypravíme se do Hlízova na Kutnohorsku, kde křen pěstují tak dlouho, že ho najdeme i ve znaku obce.
A my tenhle téměř zázračný kořen využijeme nejen jako přílohu k uzeninám, ale hlavně coby účinný prostředek při rýmě a nachlazení.