Je libo kynutou, hrnkovou, mramorovou, s mákem, rozinkami či ořechy? Pátá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Bábovka patří k nejoblíbenějším moučníkům a pekla ji už Magdalena Dobromila Rettigová. Tehdy se jí ovšem říkalo jinak a název bábovka vznikl později. Formy na bábovku, a některé z nich vpravdě historické, najdeme v muzejních depozitářích stejně jako v domácnostech, kde si je vystavujeme na památku po babičce.
Víte ale, kdy se do bábovky začaly přidávat různé přísady, jak je třeba prášek do pečiva?
I bábovka totiž prodělala svůj vlastní vývoj, jenže co by byla teorie bez praxe! Upečeme si tu klasickou, babičkovskou, kynutou, a poté trochu modernější, pomerančovou.
A protože k bábovce patří hrnek dobré kávy nebo čaje, ukážeme si, jak jde takový pozlacený hrnek po babičce zrenovovat, aby získal zpět svou původní nablýskanou krásu.