Karolína Kamberská se s létem loučí symbolicky – s jídly, která si zamilovala na dovolené. V jejím menu provoněném Středomořím tak nebudou chybět třeba levandule, ouzo či pomeranče. Ouzem – tradiční pálenkou z vína ochucenou anýzem – dochutí Karolína svou rybí polévku. Levandule ozvláštní kuřecí kousky a pomeranče budou jednou z ingrediencí sladkého dezertu.
Inspiraci na polévku si Karolína přivezla z Řecka, kde se ouzo hlavně pije, chuť a vůně pomeranče jí léto připomíná pořád a levandule, to je pro ni Provence, kterou zná zatím jenom z filmů, nikdy tam nebyla. „Levandule má prý uklidňující účinky. Garantuji, že až můj recept na levandulové kuřecí kousky ochutnáte, zapomenete, že máte nějaké starosti,“ směje se známá kuchařka.
Ze slunného jihu si pak ještě přivezla recept na vepřové ragú s domácími těstovinami. „Z vepřového masa mám nejraději krkovičku, protože je krásně prorostlá, a díky tomu šťavnatá. Nedivím se, že Italové dělají ragú nejčastěji právě z tohoto kusu masa,“ prozrazuje.
Menu s ozvěnami Středomoří - 29.10. 2016:
• Rybí polévka s ouzem
• Levandulové kuřecí kousky, šťouchaná dýně s parmazánem
• Vepřové ragú s domácími těstovinami
• Čokoládovo-pomerančové tartaletky
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně.
Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.