Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.09. 2024
Dnes má svátek Matouš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klenoty naší krajiny - Orlické hory

24. 11. 2016 | Televizní tipy
Pestrá krajina, jíž dala jméno řeka Divoká Orlice, je jako stvořená pro nádherné a přitom poučné výlety. Miroslav Vladyka v nové sérii úspěšného dokumentárního cyklu postupně objevuje chráněné krajinné oblasti Česka, dnes v pořadu Klenoty naší krajiny - Orlické hory.

Chráněná krajinná oblast Orlické hory byla vyhlášena 28. prosince 1969 a rozkládá se na dvou stech čtyřech kilometrech čtverečních. Jedná se o pozoruhodně zachovalý krajinný celek tvořený Klenoty naší krajiny - Orlické horyhřebenem Orlických hor, svahy před a za hlavním hřebenem a malebným podhůřím. Nejvyšším vrcholem Orlických hor je Velká Deštná se svými 1115 metry nad mořem, průměrná nadmořská výška je 789 metrů.

Je tady 13 přírodních rezervací, dvě národní přírodní rezervace Trčkov a Bukačka a 6 přírodních památek. Pozoruhodná jsou rašeliniště se vzácnými rostlinami a výjimečným biotopem. Ojedinělá je i místní lidová architektura, již ovlivnil německý živel, který v takzvaném Zaorlicku hrál až do odsunu po druhé světové válce významnou roli.

Co se týče sportovních aktivit, za nimiž se lze do Orlických hor vypravit, přijde si na své snad každý. Jsou tady sjezdovky, hřebeny pro krásné výlety na běžkách, na kole či pěšky. Užijí si tady i vodáci, ale hlavně je to krajina jako stvořená pro nádherné a přitom poučné výlety. Uvidíte spoustu přírodních zajímavostí, ale dotknete se tady i historie.

Klenoty naší krajiny - Orlické hory můžete sledovat 24. 11. 2016 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Klenoty naší krajiny - Orlické hory:

Klenoty naší krajiny - Orlické hory
Klenoty naší krajiny - Orlické hory
Klenoty naší krajiny - Orlické hory
Klenoty naší krajiny - Orlické hory
Klenoty naší krajiny - Orlické hory
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !